Nærbilde av dame med hvitt smil

Tanntrekking

Tanntrekking gjøres dersom en tann ikke kan repareres på noen god måte. Tannlegen trekker da tannen enkelt og smertefritt under lokalbedøvelse. Hvis tannen ikke ligger tilgjengelig kan det hende at behandlingen må overtas av en spesialist og tannen fjernes kirurgisk.

Når må man trekke en tann?

Tanntrekking gjøres dersom en tann ikke kan repareres på noen god måte. Hos mange vil visdomstenner utgjøre en plage i løpet av livet. Tannlegen trekker da tannen enkelt og smertefritt med lokalbedøvelse. Hvis tannen ikke ligger tilgjengelig kan det hende at behandlingen må overtas av en spesialist og tannen fjernes kirurgisk.

Slik gjennomføres en tanntrekking

Behandlingen er smertefri og tanntrekkingen utføres alltid med lokalbedøvelse. Du får smertestillende tabletter før tannen trekkes, som fortsetter å virke når bedøvelsen går ut. Når tannlegen har trukket tannen legges det en kompress der tannen har vært. Kompressen skal ligge på plass i minst en halvtime.

Vi anbefaler å spise før du skal til tannlegen og trekke en tann. Når tannen er trukket må man vente i minst 3 timer før man kan spise og drikke igjen. Dagen etter kan området der tannen satt skylles forsiktig med lunkent saltvann hvis man ønsker. Ta én teskje salt per vannglass eller skyll med antibakterielt munnskyllevann i 1 minutt hver morgen og kveld. Etter en ukes tid kan området renses forsiktig med tannbørsten under tannstell.

Det er vanlig at en hevelse oppstår mens kroppen jobber for å helbrede området der tannen satt. Hvis det skjer kan du legge en ispose mot kinnet og holde hodet høyt til hevelsen går ned. Når lokalbedøvelsen går ut etter 2-4 timer kan du ta Paracet og Ibux ved behov.

Kirurgisk fjerning av tann

En tann må fjernes kirurgisk dersom tannen ikke ligger tilgjengelig. Det vil si at tannen for eksempel ikke har brutt helt frem eller av annen årsak ikke lar seg trekke på vanlig vis. Da er kirurgisk fjerning av tannen mer skånsomt. Tannlegen din vil henvende deg til en kirurg til dersom kirurgisk fjerning er nødvendig.

Les om kirurgisk fjerning av tann »