Barn i sofa med tannregulering

Tannregulering for barn og ungdom

Tannregulering gjør ikke bare tannstillingen penere, men sørger først og fremst for at tannstillingen fungerer optimalt. Tennene flytter seg lettere før man er ferdig med tenårene, og den offentlige tannhelsetjenesten henviser barn og unge videre til en kjeveortoped for vurdering hvis det er behov for å rette på bitt og tannstilling. Kjeveortopeden er en tannlege som også er utdannet spesialist innen tannstilling og bitt. Henvisningen bruker du der du selv ønsker. Du må selv ringe og avtale en time på den klinikken du velger, og ta med henvisningen til timen.

Hvor mye koster tannregulering?

Før behandlingen får du et prisoverslag. Prisen for tannregulering avhenger av hvor omfattende behandlingen er, men behandling som starter senest det året du fyller 20 år er som regel refusjonsberettiget. Refusjonen baseres på behandlingsbehovet, og i noen spesielle tilfeller har også voksne rett til refusjon. Familier som har betalt egenandel for flere barn med tannregulering kan ha rett til utvidet refusjon. Dette informerer kjeveortopeden deg om.

Refusjonen er en gitt prosent av takster som settes av Helse og Omsorgsdepartementet. Både offentlige og private kjeveortopeder ligger noe over disse takstene. Mellomlegget og egenandelen betales hvis man har rett på refusjon. Prisen per besøk varierer og avhenger av jobben som utføres – ikke hvor lang tid det brukes. Den sammenlagte sluttsummen er i tråd med kostnadsoverslaget, og prisvariasjoner som overstiger 10% varsles om i god tid. De største beløpene betales når tannreguleringen settes på og tas av.

Behandling med tannregulering

Etter første undersøkelse hos kjeveortoped får du informasjon om anbefalt behandling, hva den vil koste og hvor lang tid den vil ta. Anbefalt behandling og pris må godkjennes av foresatte, eller av pasienter over 18 år. Som regel må alle melketennene være ute før man kan få tannregulering, og hvis du fremdeles venter på å miste alle melketennene kommer kjeveortopeden til å følge deg opp og ta kontakt når behandlingstiden kommer.

Tennene kan føles ømme og litt løse de første dagene fordi tennene er i bevegelse. Det samme gjelder når man senere ut i behandlingen strammer tannreguleringen hos kjeveortopeden. Da kan det hjelpe å spise kald mat, og man skal helst spise myk mat som for eksempel suppe eller yoghurt. Det tar litt tid å venne seg til tannreguleringen, og munnhygiene blir enda viktigere enn før.

Viktig å vite om tannregulering

Mat med tannregulering - Harde matvarer – som for eksempel epler og gulrøtter – må deles opp i mindre biter. Seig og klissete mat kan sette seg fast i, eller ødelegge, tannreguleringen. Dette gjelder en god del søtsaker og tyggegummi. Godteri og brus anbefaler våre kjeveortopeder kun én gang i uken. Det er fordi man er mer utsatt for hull i tennene når man har tannregulering.

Munnhygiene med tannregulering - Det kan samle seg bakterier og matrester i tannreguleringen, noe som øker faren for hull og betennelse i tannkjøttet. En god huskeregel er at alle tannens flater skal pusses, og fluor skal brukes daglig. Puss rundt tannreguleringen og under strengene på tannreguleringen så godt du kan med en solobørste eller en flaskebørste. En solobørste er en veldig liten børste, og en flaskebørste er en lang og tynn børste. Tannbørsten må byttes minst hver tredje måned, og du kan bruke elektrisk tannbørste selv om du har tannregulering. 

Problemer med tannreguleringen - Ta kontakt med din kjeveortoped hvis strengen løsner eller klossene faller av. Tidlig i behandlingen kan det gå en periode uten at det ødelegger for behandlingen, men sent i behandlingen må strengen eller klossene festes igjen så fort som mulig. Hvis metallet irriterer eller skraper kan du ta kontakt med din kjeveortoped for å tilpasse tannreguleringen. I mellomtiden kan du feste små biter med voks (som du får utdelt av kjeveortopeden) på det området av tannreguleringen som irriterer. Hvis du går tom for strikker kan du hente nye på klinikken, eller be oss om å sende noen i posten. 

Etter behandling med tannregulering

Når tannreguleringen tas av - Tennene renses etter at tannreguleringen er tatt av, og det festes en tynn metallstreng på baksiden av tennene. Metallstrengen kalles en retainer og sørger for at tennene ikke flytter på seg. Retaineren skal være festet bak tennene så lenge man ønsker å beholde resultatet av tannreguleringen, og i minst 5 år. Hvis retaineren løsner må kjeveortopeden feste den igjen så raskt som mulig. Vanlig tanntråd kan brukes mellom tenner der det er festet retainer, men det er lettere å komme til med en tannstikker mellom disse tennene.

Ansikt, kjever og tenner forandres etterhvert som man blir eldre, så tennene kan flytte på seg selv om det er pålimt en retainer. Derfor får du også en retensjonsplate som du må sove med om natten. Pass godt på denne; ny retensjonsplate må man betale for. Retensjonsplaten skal brukes hver natt i minst 2 år og vaskes hver morgen med lunkent eller kaldt vann og såpe.

Etterkontroll - Tannsjekken er viktig når man tar av tannreguleringen fordi faren for å utvikle karies og tannkjøttbetennelse har vært økt under behandlingen. Kjeveortopeden din kommer til å kalle deg inn etter at tannreguleringen er tatt av for å kontrollere at retaineren og retensjonsplaten (husk å ta den med til kontrollen) fungerer som de skal. Denne kontrollen er kjempeviktig: dersom tennene ikke holdes godt nok på plass kan de flytte seg tilbake.

Les om tannregulering for voksne »