Tannregulering for barn

Tannregulering gjør ikke bare tannstillingen penere, men sørger først og fremst for at tannstillingen fungerer optimalt. Tennene flytter seg lettere før man er ferdig med tenårene, og derfor er det viktig å benytte seg av tilbudet om tannregulering i ung alder. Hos Colosseum Tannlege har vi kjeveortopeder, allmenntannleger, tannpleiere, kirurger og andre spesialister. Vi har mulighet til å dekke hele familiens tannhelsebehov, og vi samkjører gjerne hele familiens timeavtaler så alle kan komme samtidig. Voksne kan også behandles med vanlig, fast tannregulering, men for voksne har vi også alternativene gjennomsiktig tannregulering og tannregulering på baksiden av tennene.

 

Henvisning til kjeveortoped
Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) henviser til en kjeveortoped for vurdering hvis det er behov for å rette på bitt og tannstilling. Kjeveortopeden er en tannlege som også er utdannet spesialist innen tannstilling og bitt. Henvisningen bruker man der man selv ønsker, og man må selv ringe og avtale en time på den klinikken man har valgt. Husk å ta med henvisningen til timen!

Kjeveortopeden anslår behandlingsbehovet – og pris og tid for den behandlingen – etter en undersøkelse, som regel med røntgen, og etterhvert foto og tannavtrykk. Ofte må behandlingen vente til alle melketennene er ute, men etter vurderingen er man registrert I systemet og kjeveortopeden sørger for oppfølging og påminnelse når behandlingstiden kommer.

Før tannregulering settes på
Det stilles en diagnose etter konsultasjon og røntgenbilder hos kjeveortopeden. Kjeveortopeden vet da hvilken behandling som vil være best i akkurat dette tilfellet – og omtrent hvor lang tid behandlingen tar. Det vil presenteres et behandlingsforslag og et kostoverslag som godkjennes av pasient eller foresatte før behandlingsavtalen inngås.

Behandlingsforslag og kostnadsoverslag
Behandlingsforslaget gis skriftlig eller muntlig og er tilpasset hvert tilfelle. Kjeveortopeden forklarer hvorfor behandlingen burde utføres på akkurat denne måten. Det finnes flere forskjellige typer tannreguleringer og kjeveortopeden foreslår den som er mest hensiktsmessig i hvert tilfelle. Behandlingstiden for en kjeveortopedisk behandling varierer, og i behandlingsforslaget anslås det hvor lang tid den enkelte behandlingen kan ta. Prisen på behandlingen avhenger av behandlingens omfang og hvilken type tannregulering som skal benyttes. Det oppgis i kostnadsforslaget.

Betaling og refusjon
Pasienter som starter behandling senest det året de fyller 20 år har ofte rett på refusjon fra HELFO. I spesielle tilfeller har også voksne rett til refusjon, og refusjonen avhenger av hvor stort behandlingsbehovet er. I kostnadsforslaget informeres det om hvor mye refusjon man har rett på og hvor mye som må betales i egenandel. Familier med flere barn som har refusjonsberettiget behandlingsbehov kan ha rett til utvidet dekning. For å ha rett på søskenmoderasjon må familien ha hatt faktiske utgifter til behandling av første barn.

Refusjonen som gis er en gitt prosent av takster som settes av Helse og Omsorgsdepartementet. De fleste kjeveortopeder, både offentlige og private, ligger noe over disse takstene og mellomlegget kommer derfor i tillegg. Kun mellomlegget og egenandel betales hvis man har rett på refusjon. Prisen per besøk varierer og avhenger av jobben som utføres – ikke hvor lang tid det brukes. Den sammenlagte sluttsummen er i tråd med kostnadsoverslaget, og prisvariasjoner som overstiger 10% varsles om i god tid. De største beløpene betales når tannreguleringen settes på og tas av.

Behandlingsavtalen
Behandlingsavtalen inngås når alle parter er enige om behandlings- og kostnadsforslaget, og informert om pasientens diagnose og behandlingens vilkår.

Når man tar på tannregulering
Tennene kan føles ømme og litt løse de første dagene etter at man har satt på tannregulering. Dette skjer fordi tennene er i bevegelse og går over i løpet av få dager. Det samme gjelder når man senere ut i behandlingen strammer tannreguleringen hos kjeveortopeden. Det tar litt tid å venne seg til å ha på tannreguleringen, og munnhygiene blir enda viktigere enn før.

De første dagene
Tennene kan føles ømme i en ukes tid etter at tannreguleringen er satt på. Det kan hjelpe å spise kald mat, og man skal helst spise myk mat som for eksempel suppe eller yoghurt. Klissete eller seig mat burde unngås fordi den kan feste seg i tannreguleringen, og i verste fall ødelegge den.

Når tennene begynner å bevege seg kan de oppleves som litt løse. Dette er helt normalt og går over etter at behandlingen er ferdig og tennene kan feste seg igjen. Fordi tennene beveger seg kan også metallstrengen på tannreguleringen etterhvert bli litt for lang. Kontakt oss for å avtale en tid til å tilpasse strengen hvis det skjer. I mellomtiden kan man feste en bit med voks på strengen så den ikke stikker.

Mat og tannregulering
Harde matvarer – som for eksempel epler og gulrøtter – må deles opp I mindre biter. Seig og klissete mat må unngås fordi den kan sette seg fast i, eller ødelegge, tannreguleringen. Dette gjelder en god del søtsaker, og man kan ikke tygge tyggegummi mens man har tannregulering. Godteri og brus skal bare inntas én gang i uken på det meste fordi man er mer utsatt for hull i tennerne når man har tannregulering.

Hygiene og tannregulering
Det er viktig å være ekstra nøye med munnhygiene når man har tannregulering. Man får opplæring og instruksjon i tannstell hos kjeveortopeden. Det samler seg lettere bakterier og matrester i tannreguleringen, noe som øker faren for å få hull i tennene og betennelse i tannkjøttet. I verste fall kan det bli å nødvendig å fjerne tannreguleringen og avbryte behandlingen dersom munnhygienen ikke er god nok. En god huskeregel er at alle tannens flater skal pusses. Puss godt rundt tannreguleringen på fremsiden av tennene, og puss under strengene på tannreguleringen så godt man kan. Baksiden av tennene og tyggeflatene kan pusses på vanlig vis.

  • Tannbørsten må byttes ofte (minst hver 3. måned). Man kan bruke elektrisk tannbørste selv om man har tannregulering. Det er vanskelig å komme til under strengene på tannreguleringen med en vanlig tannbørste, og da kan det lønne seg å bruke en solobørste eller en flaskebørste.
  • En solobørste er en liten børste som kan brukes for å fjerne bakterier i mellomrommet mellom tennene, der man ellers hadde brukt tanntråd. Roter børstehodet i mellomrommet mellom tennene for å komme godt til.
  • En flaskebørste er en lang og tynn børste som egner seg godt til trange områder, slik som under strengen på tannreguleringen.
  • Man er man mer utsatt for hull i tennene når man bruker tannregulering. Fordi fluor styrker tennene skal man bruke fluor hver kveld.

Hva skal jeg gjøre hvis...
...strengen løsner?
Ta kontakt med din kjeveortoped og avtal en tid for å feste strengen på plass. Tidlig i behandlingen kan strengen være løs en liten periode uten at det ødelegger for behandlingen, men sent i behandlingen må strengen festes igjen så fort som mulig.
...klossene faller av?
Ta kontakt med din kjeveortoped og avtal en tid for å feste klossen. Hvis man er godt i gang med behandlingen må klossen festes igjen så fort som mulig. Tidlig i behandlingen kan det gå en liten periode før klossen festes igjen uten at det ødelegger for behandlingen.
...metallet irriterer eller skraper?
Ta kontakt med din kjeveortoped og avtal en tid for å tilpasse tannreguleringen. Alle som gjennomfører kjeveortopedisk behandling får utdelt, eller kan be om, en gratis boks med voks. I mellomtiden kan små voksbiter festes på det området av tannreguleringen som skraper.
...jeg går tom for strikker?
Kom innom din klinikk og hent nye strikker eller send oss en mail eller ring så sender vi deg strikkene i posten.
...gummen eller retensjonsplaten blir borte eller ødelagt?
Ta kontakt med din kjeveortoped og avtal en tid for å lage ny. Man må selv betale for ny gum eller retensjonsplate dersom den mistes eller går i stykker.
...retaineren løsner?
Ta kontakt med din kjeveortoped og avtal en tid for å feste retaineren så fort som mulig, og bruk retensjonsplaten hver natt. Ta med retaineren hvis den har falt av; er retaineren borte må det tas et nytt avtrykk av tennene.

Etter at tannreguleringen er tatt av
Når tannreguleringen tas av må resultatet stabiliseres ved hjelp av en tynn metallstreng som festes på baksiden av fortennene i én eller begge kjever. I tillegg benyttes som regel en retensjonsplate om natten for å holde tennene på plass slik de er etter avsluttet behandling.

Retensjon
Når behandlingsmålet er nådd limes en tynn metallstreng på baksiden av  fortennene i én eller begge kjever. Denne kalles en retainer og sørger for at tennene ikke flytter på seg. Retaineren skal være  festet bak tennene så lenge man ønsker å beholde resultatet av tannreguleringen, og i minst 5 år. Dersom retaineren løsner må kjeveortoped kontaktes så fort som mulig for å få retaineren festet igjen.

Vanlig tanntråd kan brukes mellom tenner der det er festet retainer, men det er lettere å komme til med en tannstikker mellom disse tennene. I likhet med tannregulering kan det samle seg matrester og bakterier I retaineren, og god munnhygiene er viktig. Som regel får man også utdelt en retensjonsplate til overkjeven. Retensjonsplaten skal brukes hver natt i minst 2 år og må tas godt vare på: man må selv betale for ny dersom retensjonsplaten må erstattes. Retensjonsplaten skal rengjøres hver morgen med lunkent eller kaldt vann og såpe.

Fordi ansikt, kjever og tenner forandres over tid kan tennene flytte på seg selv om det er pålimt en retainer. Retensjonsplaten bidrar til å motvirke store endringer, men dersom uønsket tannforflytting likevel oppstår burde kjeveortopeden kontaktes.

Etterkontroll
Det er viktig å bestille en vanlig tannhelsesjekk når man tar av tannreguleringen. Faren for å utvikle karies og tannkjøttbetennelse har vært økt under den kjeveortopediske behandlingen, og det er viktig å sørge for at man ikke har blitt utsatt for tann- og tannkjøttproblemer. Man blir fremdeles kalt inn til kontroll hos kjeveortopeden din etter at tannreguleringen er tatt av. Det er for å kontrollere at retaineren og retensjonsplaten (husk å ta den med til kontrollen!) fungerer som de skal. Denne kontrollen er viktig: dersom tennene ikke holdes godt nok på plass kan de flytte seg tilbake dit de sto før behandlingen.