Dame med hvitt smil

Tannkrone

Tannkroner spesialtilpasses til akkurat deg og dine tenner, både form- og fargemessig. Ved kroneterapi festes splitter nye tannkroner på slitte eller ødelagte tenner, eller erstatter gamle eller slitte kroner man har fra før. 

Hva er en tannkrone?

Tannkroner blir spesialtilpasset til akkurat deg og dine tenner, både form- og fargemessig. Ved kroneterapi festes splitter nye tannkroner på slitte eller ødelagte tenner, eller erstatter gamle eller slitte kroner man har fra før.

En tannkrone er en måte å reparere og beskytte den gjenværende delen av tannen som er slitt eller ødelagt. Kronen fungerer som beskyttelse for din eksisterende tann, og styrker bitefunksjonen. Tannkroner festes på slitte eller ødelagt tenner for å gi deg et enda finere smil. Gamle og slitte tannkroner fra tidligere kan enkelt erstattes med en splitter ny tannkrone som varer.

Hvorfor kroneterapi?

Dersom slitasjen eller skaden på tannen er så omfattende at tannen ikke kan repareres med fyllingsterapi vil tannen repareres med en krone. Som regel repareres rotfylte tenner med tannkroner. Hull i tennene repareres oftest med fyllinger, men store kariesskader må noen ganger repareres med en krone. Det er fordi mer av tannen må borres bort hvis kariesskaden har tæret på store deler av tannen.

Slik setter man inn en tannkrone

Behandlingsprosessen starter alltid med en konsultasjon hos tannlegen. Tannlegen tar et avtrykk av tennene dine slik at tannlegen eller tannteknikeren kan tilpasse en tannkrone som passer perfekt og gir best mulig bitefunksjon.

Kronen klargjøres som regel innen få uker, og festes enkelt over tannen. Som regel lages kronen i porselen – et materiale som tannkjøttet trives med. Tannkronen males for hånd dersom kronen skal erstatte en tann som er synlig når du smiler. Tenner bakerst i munnen erstattes med en tannkrone i et sterkere materiale som tåler tygging enda bedre.

 Les om fyllingsterapi »