Mann med hvitt smil etter tannimplantat

Tannimplantat

Et tannimplantat er en permanent erstatning for en manglende tann. En implantatskrue skrus inn i kjevebenet og erstatter dermed tannroten som mangler. På implantatskruen settes et bindeledd som kalles distanseskrue, og på denne festes en spesialtilpasset tannkrone.

Hva er tannimplantat?

Et tannimplantat er en permanent erstatning for en manglende tann. En implantatskrue skrus inn i kjevebenet og erstatter dermed tannroten som mangler. På implantatskruen settes et bindeledd som kalles distanseskrue, og på denne festes en spesialtilpasset tannkrone.

Hvem trenger implantat?

Hvis du mangler en eller flere tenner er implantat et alternativ. Implantatbehandling begynner med en konsultasjon hos en protetiker som er tannlege med spesialistutdannelse innen estetisk og rekonstruktiv tannbehandling. Protetikeren henviser deg til en spesialist i oralkirurgi dersom tannimplantat er et aktuelt alternativ for deg. 

Gjennom et røntgenbilde vurderer oralkirurgen om kjevebenet ditt tåler innsettelsen av en skrue. Er ikke kjevebenet sterkt nok kan det gjennomføres kirurgisk benoppbygging eller framstilles en tannprotese eller tannbro. En tannprotese er én eller flere tannkroner som er festet i et underlag som legges over gummen, mens en tannbro består av en rekke sammenkoblede kroner som festes på egne, gjenstående tenner.

Slik erstattes en manglende tann

Implantatskrue - Du får smertestillende tabletter og lokalbedøvelse før oralkirurgen lager et snitt i tannkjøttet og borrer et lite, standardisert hull i kjevebenet med et spesialbor. Her festes implantatskruen, og oralkirurgen syr igjen snittet i tannkjøttet med noen få sting. Til slutt får du en tilpasset, avtakbar tannerstatning som kan brukes frem til tannkronen er ferdig fremstilt. Hele inngrepet tar vanligvis mellom 1-2 timer fra start til slutt.

Distanseskruen - Implantatskruen er laget av titan, som er et materiale som aksepteres av kroppen. Skruen gror fast i kjevebenet, og det vil ta mellom 3 og 4 måneder før den har grodd helt fast. Da tas et røntgenbilde for å forsikre om at implantatskruen har grodd helt fast i kjevebenet før distanseskruen festes.

Distanseskruen fungerer som et bindeledd mellom implantatskruen og tannkronen, og festes enkelt på implantatskruen. I noen tilfeller må kirurgen lage et lite snitt i tannkjøttet for å komme frem til implantatskruen, men vil kirurgen informere om på forhånd. Når distanseskruen er festet tas et avtrykk av tennene som brukes til å utvikle tannkronen.

Tannkronen - Kronen klargjøres innen få uker og festes enkelt over tannimplantatet. Som regel lages kronen i porselen – et materiale som tannkjøttet trives med – og håndmales dersom tannimplantatet skal erstatte en tann i fronten. Dersom tannimplantatet skal erstatte en av de bakerste tennene vil kronen fremstilles for å tåle tygging.

Viktig å vite om tannimplantat

Etter behandling - Det er vanlig at hevelse oppstår mens kroppen jobber for å helbrede området der implantatskruen ble satt. Legg en ispose mot kinnet for å dempe hevelsen, og hold gjerne hodet høyt de første timene etter inngrepet. Etter tre timer kan man spise, drikke og skylle munnen igjen, men unngå implantatområdet. Fordi du må vente minst tre timer før du kan spise og drikke igjen burde du spise før behandlingen. 

Etter inngrepet tar det mellom to og fire timer før lokalbedøvelsen og de smertestillende tablettene slutter å virke. Vi anbefaler å ta de smertestillende tablettene medsendt fra klinikken med én gang den smertestillende effekten avtar. Disse tablettene tas ved behov de første to dagene, og deretter anbefaler vi Paracet og Ibux.

Munnhygiene - Dagen etter behandling kan munnen skylles forsiktig med lunkent saltvann (én teskje salt per vannglass) etter hvert måltid. Munnen kan også skylles med antibakterielt munnskyllevann i 1 minutt hver morgen og kveld. Etter én uke kan tannimplantatet renses forsiktig med tannbørsten under tannstell. Den avtakbare tannerstatningen kan vaskes med kaldt eller lunkent vann og såpe før bruk, men vi anbefaler å bruke den så lite som mulig de første to ukene.

Sting - Kirurgen vil informere om stingene forsvinner av seg selv etter 7-10 dager, eller om man må tilbake for å fjerne stingene på klinikken.

Les om tanntrekking »