Dame som smiler med hvite tenner

Tannbleking

Tannbleking holder i minst et år, og tannsjekken er inkludert i behandlingen. Tannsjekken er viktig fordi tennene må være friske og sterke før de blekes, og tennene dine må renses rene for plakk og tannstein for et jevnt resultat. Tannlegen eller tannpleieren lager et spesialtilpasset blekeutstyr du skal bruke én gang daglig eller hver natt i like mange dager som anbefalt.

Hva er tannbleking?

Profesjonell tannbleking hos tannlegen er en sikker behandling som gir et varig, optimalt resultat. Tannbleking holder i minst et år, og tannsjekken er inkludert i behandlingen. Tannsjekken er viktig fordi tennene må være friske og sterke før de blekes, og tennene dine må renses rene for plakk og tannstein for et jevnt resultat. Tannlegen eller tannpleieren lager et spesialtilpasset blekeutstyr med skinne som skal brukes én gang daglig, eller hver natt i like mange dager som anbefalt.

Hvordan fungerer tannbleking?

Først vil tannlegen gjennomføre en grundig undersøkelse av tennene og emaljen din, før all plakk og tannstein renses bort. Deretter vil tannlegen eller tannpleieren ta avtrykk av tennene, for å kunne lage spesialtilpassede blekeskinner. Skinnene og medfølgende blekemiddel er klart for henting etter en ukes tid. Du velger selv om du skal ha et sterkere blekemiddel som skal brukes på dagtid, eller et svakere middel som kan sitte på gjennom natten. Vil tilbyr også å ta et bilde av tennene dine som du kan sammenligne det ferdige resultatet med.

Slik bruker du tannblekeskinnene

Puss tennene grundig og rene, og bruk alltid tanntråd. Legg en liten dråpe blekemiddel på innsiden av skinnen på hver av tennene som skal blekes og ta på blekeskinnen. Hvis du har tatt i litt for mye blekemiddel kan det legge seg litt middel på tannkjøttet som du fjerner etter at du har plassert skinnen i munnen. Det kan bleke tannkjøttet, men det forsvinner i løpet av få minutter og er ikke farlig. Hvis du har i for lite blekemiddel legger det seg små luftbobler under skinnen. Spør din tannlege om råd for å finne riktig balanse.

Blekemidler som inneholder 10% karbamidperoksid skal brukes over natten, mens blekemidler som inneholder 15% skal brukes i en til to timer  på dagtid. Prosenten skal være klart markert på pakken. Puss tennene når du tar av blekeskinnen, og bruk fluor. Vask blekeskinnen med kaldt eller lunkent vann etter bruk. Varmt vann kan deformere skinnen. Lagre skinnen tørt til neste behandling og legg blekemiddelet tilbake i kjøleskapet.

Dersom du opplever ising kommer det til å avta etter noen få dager. Det tar rundt to uker før man ser det endelige resultatet og dette resultatet varer normalt sett i minst et år.

Viktig å vite om tannbleking

Dersom hvitfargen avtar etter noen måneder skyldes dette ofte belegg på tennene som enkelt kan pusses bort hos tannpleier. Tennene er mer sensitive og misfarges letter når du bleker. Bruk fluor daglig og unngå mat og drikke med sterk farge - som for eksempel rødvin, blåbær og kaffe. Ta kontakt med tannlegen eller tannpleieren din hvis du opplever kraftig ising.

Les om tannpleie »


Film som forklarer litt mer om tannbleking