Mor og datter spiser gulrot med sunne tenner

Rotfylling

En rotfylling må utføres på tenner der nerven har dødd eller er betent, ofte som følge av påkjenninger på tannen. Påkjenninger kan være for eksempel slag mot tannen, tanngnissing eller dype hull og fyllinger. Rotfyllingen utføres som regel i to omganger og forhindrer at infeksjoner oppstår i tannens nerve eller stanser spredningen av infeksjoner som allerede har oppstått.

Hva er rotfylling?

Rotfylling utføres på tenner der nerven er død eller betent, ofte som følge av påkjenninger på tannen. Påkjenninger kan for eksempel være slag mot tannen, tanngnissing eller dype hull og fyllinger. Å rotfylle forhindrer at infeksjoner oppstår i tannens nerve, eller kan stanse spredning av infeksjoner som allerede har oppstått.

Når må tannen rotfylles?

Man merker ofte ikke at tannen må rotfylles før det tas et røntgenbilde hos tannlegen. Tannen også føles øm, banke eller pulsere. Andre symptomer er kraftig ising, hevelser eller tannverk. Fargen på tannen kan også endre seg litt dersom nerven i tannen har dødd.

Slik gjennomføres en rotfylling

En rotfylling utføres som regel i to omganger og man er som regel nødt til å legge en fylling eller spesialtilpasset krone på i etterkant. I tilfeller der rotkanalene er for trange, bøyd, eller forkalket, hender det at en spesialist må overta behandlingen.

Tannlegen borrer en åpning inn i tannen og renser og skyller rotkanalene. Det hender at man kan fylle igjen rotkanalene med det samme,  men som regel må man tilbake etter en til to uker. I mellomtiden fylles rotkanalene med et antibakterielt middel, og tannen lukkes med en midlertidig fylling. Tannen kan føles litt øm i inntil en ukes tid etterpå.

Etter en til to uker borres den midlertidige fyllingen bort igjen, og det antibakterielle middelet i rotkanalene renses ut. Så fylles rotkanalene igjen og åpningen i tannen lukkes med en fylling. Fyllingen er enten en permanent komposittfylling, eller en midlertidig fylling i påvente av en tannkrone.

Viktig å vite om rotfylling

Tannen kan være øm og reagere på kald og varm mat og drikke i en ukes tid etter behandlingen. Ta Paracet og Ibux ved behov, og kontakt oss hvis tannen fremdeles er øm etter én uke. De aller fleste tenner som rotfylles har god prognose, men i noen tilfeller kan infeksjonen blusse opp på nytt.

Les om tannkroner »