Nærbilde av smilende gutt

Ising i tennene

Tenner er beskyttet av en hard emalje. Hvis emaljen skades kan du oppleve ising i tennene. Det skyldes at tannbeinet, som består av små kanaler som går inn til tannens nerver, blir eksponert og kan reagere på temperaturforandringer og berøring.

Hvorfor iser tennene?

Tenner er beskyttet av en hard emalje. Hvis emaljen skades kan dette føre til ising i tennene. Det skyldes at tannbeinet, som består av små kanaler som går inn til tannens nerver, blir eksponert og reagerer på temperaturforandringer og berøring. Ising oppstår som regel når tennene kommer i kontakt med kalde, varme, søte og syrlige mat- og drikkevarer.

Vanlige slitasjeskader som syre- eller pusseskader og sprekker kan føre til ising. Unge kan oppleve mer ising fordi nerven ligger lengre ute og er dermed mer eksponert. Hvis isingen ikke går over eller blir verre over tid bør du undersøkes av en tannlege eller tannpleier.

Slik unngår du ising i tennene

Hvis tennene pusses for hardt kan det forårsake slitasje. Mye og jevnlig inntak av syrlig mat og drikke kan også skade emaljen, og i verste fall tære bort deler av tennene. Bruk fluor for å styrke tennene. Gjerne fluorskyll uten sterk smak, fluortannkrem eller fluortabletter.

Puss tennene forsiktig, unngå syrlig mat og drikke, og bruk fluor jevnlig. Dette vil kunne bidra forebyggende og hjelpe så isingen avtar. Hvis isingen vedvarer eller forverres må du ta kontakt med tannlegen eller -pleieren din.

Behandling av ising i tennene

Ising som kommer av små slitasjeskader behandles ved å pensle den utsatte tannen med fluorvarianter. Det forsegler tannkanalene og demper isingen. Større slitasjeskader på tannen og tenner som iser selv om de ikke har synlige skader må undersøkes og diagnostiseres av tannlegen.

Les om tannsjekken »