Ising i tennene

Tenner er beskyttet av en hard emalje. Hvis emaljen skades kan du oppleve ising i tennene. Det skyldes at tannbeinet, som består av små kanaler som går inn til tannens nerver, blir eksponert og kan reagere på temperaturforandringer og berøring.

Skader på tannemaljen
Vanlige slitasjeskader som syre- eller pusseskader og sprekker kan føre til ising. Unge kan oppleve mer ising fordi nerven ligger lengre ute og er mer eksponert. Hvis isingen ikke går over eller blir verre over tid burde du undersøkes av en tannlege eller tannpleier. 

Unngå ising
Hvis tennene pusses for hardt kan det forårsake slitasje på tennene. Mye og jevnlig inntak av syrlig mat og drikke kan også skade emaljen, og i verste fall tære bort deler av tennene. Bruk fluor for å styrke tennene. Gjerne fluorskyll uten sterk smak, fluortannkrem eller fluortabletter.

Når tennene iser
Puss tennene forsiktig, unngå syrlig mat og drikke, og bruk fluor jevnlig. Som regel avtar isingen etter en kort periode, men hvis isingen vedvarer eller forverres må du ta kontakt med tannlegen eller tannpleieren din. 

Behandling
Ising som kommer av små slitasjeskader behandles ved å pensle den usatte tannen med fluorvarianter. Det forsegler tannkanalene og demper isingen. Større slitasjeskader på tannen og tenner som iser selv selv om de ikke har synlige skader må undersøkes og diagnostiseres av tannlegen.