Intravenøs sedasjon

Intravenøs sedasjon utføres av en anestesilege, som holder tett oppsyn mens tannlegen utfører tannbehandlingen. Narkosemedisin gis direkte inn i blodåren via en venekanyle som settes under huden på hånden eller underarmen. Man sover under behandlingen, men kan vekkes dersom det er behov for det underveis. De fleste husker ingenting av behandlingen, men man kan huske små glimt dersom man ble vekket.

Hva er intravenøs sedasjon?

Intravenøs sedasjon er en lett narkose. I motsetning til narkose puster man selv under intravenøs sedasjon. Du sover under behandlingen, men kan vekkes underveis dersom det er behov for det. De fleste husker ingenting av behandlingen, men du kan huske små glimt dersom du ble  vekket under behandlingen.

Denne formen for sedasjon utføres av en anestesilege, som holder tett oppsyn mens tannlegen utfører tannbehandlingen. Narkosemedisin gis direkte inn i blodåren via en venekanyle som settes under huden på hånden eller underarmen. 

Når brukes intravenøs sedasjon?

Intravenøs sedasjon benyttes dersom tannbehandling ikke lar seg gjennomføre på vanlig vis. Det gjelder blant annet pasienter med tannlegeskrekk eller pasienter som har sterke brekningsreflekser. 

Hvem kan få intravenøs sedasjon?

Noen helsetilstander utelukker intravenøs sedasjon, og dette vurderer anestesilegen. Anestesilegen velger også medisintype og dosering på grunnlag av hver enkelt pasients helsetilstand. Det er derfor svært viktig at helseskjemaer fylles ut korrekt og at tannlegen er blitt informert om alle relevante helseopplysninger.

Viktig å vite om intravenøs sedasjon

Vi anbefaler å ha med deg følge til klinikken, og du må ha med noen som kan følge deg hjem etter endt behandling. Husk å oppgi informasjon om alle sykdommer og bruk av faste medisiner (også p-piller) til tannlegen, og gi beskjed med én gang hvis du er forkjølet, har sår hals eller føler deg dårlig. Kle deg praktisk i sko med lav hæl, og ta på ermer som kan brettes over albuen.

I 6 timer før behandlingen kan du ikke spise, tygge tyggegummi eller pastiller, røyke eller drikke tykke drikker. Klare drikker som for eksempel kaffe og te uten melk, vann og saft, kan drikkes i opp til 2 timer før behandlingen. Møt opp til behandlingen senest 30 minutter før den begynner. Avbestilling må meldes minst én uke i forveien.

Etter å ha fått intravenøs sedasjon

Man har ingen erindring av hva som skjer under intravenøs sedasjon og vil heller ikke huske noe i etterkant. Man føler seg raskt frisk etter behandlingen, men vil være påvirket av narkosemedisinen resten av dagen. Det er derfor helt nødvendig å ha tilsyn det neste døgnet og ta det rolig. Du kan ikke kjøre bil igjen før det har gått 1-2 døgn.

Les om beroligende tabletter »

Finn din tannklinikk

På disse tannklinikkene utføres tannbehandling i intravenøs sedasjon: