Intravenøs sedasjon

Intravenøs sedasjon utføres av en anestesilege, som holder tett oppsyn mens tannlegen utfører tannbehandlingen. Narkosemedisin gis direkte inn i blodåren via en venekanyle som settes under huden på hånden eller underarmen. Man sover under behandlingen, men kan vekkes dersom det er behov for det underveis. De fleste husker ingenting av behandlingen, men man kan huske små glimt dersom man ble vekket.

Helseopplysninger
Noen helsetilstander utelukker intravenøs sedasjon, og dette vurderer anestesilegen. Anestesilegen velger også medisintype og dosering på grunnlag av hver enkelt pasients helsetilstand. Det er derfor svært viktig at helseskjemaer fylles ut korrekt og at tannlegen er blitt informert om alle relevante helseopplysninger.

På behandlingsdagen
Vi anbefaler å ha med deg følge til klinikken, og du  ha med noen som kan følge deg hjem. Husk å oppgi alle sykdommer og bruk av faste medisiner (også p-piller) til tannlegen, og gi beskjed med én gang hvis du er forkjølet, har sår hals eller føler deg dårlig. Kle deg praktisk i sko med lav hæl, og ta på ermer som kan brettes over albuen.

I 6 timer før behandlingen kan du ikke spise, tygge tyggegummi eller pastiller, røyke eller drikke tykke drikker. Klare drikker som for eksempel kaffe og te uten melk, vann og saft, kan drikkes i opp til 2 timer før behandlingen. Møt opp til behandlingen senest 30 minutter før den begynner. Avbestilling må meldes minst én uke på forhånd.

Etter intravenøs sedasjon
Man har ingen erindring av hva som skjer under intravenøs sedasjon og vil heller ikke huske noe i etterkant. Man føler seg raskt frisk etter behandlingen, men vil være påvirket av narkosemedisinen resten av dagen. Det er derfor helt nødvendig å ha tilsyn det neste døgnet og ta det rolig. Du kan ikke kjøre bil igjen før det har gått 1-2 døgn.

Finn din tannklinikk

På disse tannklinikkene utføres tannbehandling i intravenøs sedasjon: