Tannimplantat

Et tannimplantat er en permanent erstatning for en manglende tann. En implantatskrue skrus inn i kjevebenet og erstatter dermed tannroten som mangler. På implantatskruen settes et bindeledd som kalles distanseskrue, og på denne festes en spesialtilpasset tannkrone.

Vurdering av tannimplantat
Implantatbehandling begynner som regel med en konsultasjon med en protetiker som er spesialist i estetisk og rekonstruktiv tannbehandling. Protetikeren henviser til en spesialist i oralkirurgi dersom tannimplantat er et aktuelt alternativ for deg. Oralkirurgen vurderer om kjevebenet ditt tåler innsettelsen av en skrue gjennom et røntgenbilde. Er ikke kjevebenet sterkt nok kan det gjennomføres kirurgisk benoppbygging eller framstilles en tannprotese eller tannbro. En tannprotese er én eller flere tannkroner som er festet i et underlag som legges over gummen, mens en tannbro består av en rekke sammenkoblede kroner som festes på egne, gjenstående tenner.

Implantatskruen
Etter inngrepet må man vente minst 3 timer før man kan spise og drikke igjen, så det kan være lurt å ha spist på forhånd. Før inngrepet får man smertestillende tabletter og kirurgen setter rikelig med lokalbedøvelse. Oralkirurgen setter implantatskruen ved å lage et lite snitt i tannkjøttet og borre et lite, standardisert hull i kjevebenet med et spesialbor. Her festes implantatskruen og oralkirurgen syr igjen snittet i tannkjøttet med noen få sting. Til slutt vil det utdeles en tilpasset, avtakbar tannerstatning som kan brukes frem til tannkronen er ferdig fremstilt. Hele inngrepet tar vanligvis mellom 1-2 timer.

Etter inngrepet
Det er vanlig at en hevelse oppstår mens kroppen jobber for å helbrede området der implantatetskruen ble satt. Legg en ispose mot kinnet for å dempe hevelsen og hold gjerne hodet høyt de første timene etter inngrepet. Etter 3 timer kan man spise, drikke og skylle munnen igjen, men unngå implantatområdet.

Smertestillende
Lokalbedøvelsen fortsetter å virke i 2-4 timer, og de smertestillende tablettene man fikk utdelt før inngrepet vil fortsette å virke når lokalbedøvelsen går ut. Vi anbefaler å ta de smertestillende tablettene medsendt fra klinikken med én gang den smertestillende effekten avtar. Disse tablettene tas ved behov de første to dagene, og deretter anbefaler vi Paracet og Ibux.

Munnhygiene
Etter 3 timer kan du skylle munnen igjen, men unngå implantatområdet. Dagen etter kan munnen skylles forsiktig med lunkent saltvann (én teskje salt per vannglass) etter hvert måltid. Munnen kan også skylles med antibakterielt munnskyllevann i 1 minutt hver morgen og kveld. Etter én uke kan tannimplantatet renses forsiktig med tannbørsten under tannstell. Den avtakbare tannerstatningen kan vaskes med kaldt eller lunkent vann og såpe før bruk, men bruk den så lite som mulig de første 2 ukene.

Sting
Kirurgen vil informere om stingene forsvinner av seg selv etter 7-10 dager eller om man må tilbake for å fjerne stingene på klinikken.

Distanseskruen
Implantatskruen er laget av titan, som er et materiale som aksepteres av kroppen. Skruen gror fast i kjevebenet, men det tar 3-4 måneder før den har grodd helt fast. Etter 3-4 måneder tas det et røntgenbilde for å forsikre om at implantatskruen har grodd helt fast i kjevebenet før distanseskruen festes.

Distanseskruen fungerer som et bindeledd mellom implantatskruen og tannkronen, og festes enkelt på implantatskruen. I noen tilfeller må kirurgen lage et lite snitt i tannkjøttet for å komme frem til implantatskruen, men det skal kirurgen ha informert om på forhånd. Når distanseskruen er festet tas det et avtrykk av tennene som brukes til å utvikle implantatkronen.

Tannkronen
Kronen klargjøres innen få uker og festes enkelt over tannimplantatet. Som regel lages kronen i porselen – et materiale som tannkjøttet trives med – og håndmales dersom tannimplantatet skal erstatte en tann i fronten. Dersom tannimplantatet skal erstatte en av de bakerste tennene vil kronen fremstilles for å tåle tygging.