Mann med hvitt smil

Hull i tennene

Hull i tennene, eller karies, er en råteskade som oppstår når bakteriedannelser tærer på tannen over tid. Bakteriedannelsen kan forårsakes av utilstrekkelig hygiene, men den naturlige bakteriefloraen i munnen, spyttet og andre genetiske forhold har noe å si. Mindre hull er ikke alltid vondt, og oppdages noen ganger først ved røntgenbilder.

Hvorfor får man hull i tennene?

Hull i tennene, også kalt karies, er en råteskade som oppstår når bakteriedannelser tærer på tannen over tid. Bakteriedannelsen kan forårsakes av utilstrekkelig hygiene, men andre påvirkningsfaktorer er den naturlige bakteriefloraen i munnen, spyttet og andre genetiske forhold. 

Symptomer på hull i tennene

Hull i tennene gir ikke alltid symptomer og oppdages derfor oftest under tannsjekken hos tannlege eller tannpleier. Noen ganger kan hull i tennene gi symptomer som ising ved inntak av kald eller varm mat og drikke, hevelser, eller rett og slett tannverk. Tannen kan også kjennes øm ut når man kommer borti den, eller banke eller pulsere.

Behandling av hull i tennene

Karies tærer mer og mer på tannen jo lenger råteskaden går ubehandlet, og hullets størrelse har noe å si for hvordan tannlegen behandler deg. Et lite, påbegynnende hull kan forebygges med å pensle tannen med fluor, men i de fleste tilfeller må de ødelagte delene av tannen borres bort og hullet fylles igjen. Større hull må repareres med en krone. Hvis råteskaden har nådd helt inn til tannens nerve kan det hende at tannen må rotfylles eller trekkes. 

Les om rotfylling »