Spørsmål og svar

Det spørres om så mye og det meste har vi svar på. Her er en liste som kanskje kan hjelpe deg i din søken etter visdom vedrørende tannlegeri.

Kategorier

Bedøvelse

Hva slags bedøvelsesmiddel finnes?

Hvilke ulike typer for bedøvelse finnes i dag innen tannpleie, hvordan fungerer de og hvilke kjente bivirkninger kan man få? Ved mitt siste tannlegebesøk fikk jeg hjerteflimmer, igjenhovnet hals og svimmelhet som en følge av bedøvelsen. Ubehaget var ikke helt borte før etter en uke. Er dette vanlig?

Hva slags bedøvelsesmiddel finnes?

Det finnes tre bedøvelsesmiddel som tannleger vanligvis benytter (ved å sprøyte inn et middel). Det er Xylocain-Adrenalin, Citanest-Octapressin og Carbocain. Det sistnevnte inneholder ingen konserveringsmidler og gir mindre risiko for allergier. Om man setter bedøvelsesmidlet med Adrenalin i et kjertel, får pasienten hjerteflimmer en stund, men det går oftest over ganske fort. Man kan også få hjerteflimmer om bedøvelsen er overdosert. 5 ampuller er maksimum dose. Om du føler deg dårlig en uke etter tannlegebesøket, tror jeg ikke dette kommer av bedøvelse. Xylocain -Adrenalin skal man være forsiktig med på pasienter med hjertesykdommer, samt pasienter som tar visse medisinske preparater. Det er bl.a. derfor pasienten må oppgi hvilke sykdommer man lider av og hvilke medisiner som tas.e

Hvorfor virker ikke bedøvelsen?

Hvorfor virker ikke bedøvelsen i min overkjeve (og ikke alltid i underkjeven heller)? Min tannlege har prøvd ulike metoder men ingenting fungerer.

Hvorfor virker ikke bedøvelsen?

Å sette bedøvelse i overkjeven er teknisk sett enklere enn i underkjeven. Hvorfor det ikke er tilfelle med nettopp deg, er vanskelig å svare på. Men om man har en hypersensitiv tann (f.eks. om den er betent) kan den være vanskelig å bedøve. Du skriver ikke om det er samme tann som var formålet med bedøvelsen. Kanskje setter tannlegen bedøvelsen noe for langt fram, kanskje behøver du et kraftigere bedøvelsesmidlet. Man kan og legge litt bedøvelse på innsiden av tannen, i gommen. Iblant kan det være vanskelig å bedøve om pasienten spenner seg og uroer seg for at bedøvelse ikke skal ta og da hjelper det å få litt beroligende midler før behandlingen. Det finnes altså noen knep, og du sier din tannlege har forsøkt dem alle. Har han ikke forsøkt noen av metodene jeg nevner, kan du kanskje vurdere lystgass eller hypnose?

Hva er best av lystgass eller narkose?

Jeg er redd for sprøyter og har blitt anbefalt å trekke en visdomstann etter å hatt mye problemer med den. Jeg vet man kan få beroligende lystgass og narkose. Hva er best? Blir det dyrere?

Hva er best av lystgass eller narkose?

Det er vanskelig å si noe generelt hva som er best for deg. Narkose ved tannbehandling er ganske uvanlig og brukes bare hvis ikke behandlingen kan gjennomførs på andre måter. Dette bl.a. fordi det er en risiko med å sovne inn.

Lystgass, er derimot vanligere og benyttes kun av tannleger som har spesiell utdannelse i dette. Det koster noe mer, og prisene varierer fra tannlege til tannlege.

Hypnose er også et anvendbart hjelpemiddel som fungerer bra. Dette utføres også av tannlege med spesialutdannelse. Pasienten lærer seg teknikken ved en eller flere behandlingstimer før selve inngrepet gjøres. Man lærer seg å synke ned i en behagelig tilstand hvor man er bevisst på hva som skjer, men ikke lar seg påvirke av det. Jeg syns du skal spørre tannlegen din om hvilke teknikker de anvender på behandling av urolige pasienter.

Kan lystgass brukes istedenfor bedøvelse?

Jeg skal rotfylle en tann men tannlegen min lyktes ikke med bedøvelsen. Jeg har rotfylt en del men hele tannen går ikke å bedøve. Nå foreslår hun lystgass hos sykehustannlegen for å kunne rotfylle. Hjelper det virkelig mot smertene? Er det ikke en annen måte å få tannen rotfylt? Hvorfor kan ikke tannen bedøves? De har forsøkt flere ganger uten å lykkes. Jeg er operert for underbitt, men legen sier det ikke har noe å si. Tannen er så vond at jeg ikke kan tygge på den.

Kan lystgass brukes istedenfor bedøvelse?

Skal man rotfylle en tann må man ha bedøvelse så lenge tannen lever, dvs du kjenner det når man renser tannen. I visse tilfeller, om man har uflaks, kan det vare vanskelig tross bedøvelse å få det helt smertefritt. Den bedøvelsen som man tar i munnen påvirker smerteopplevelsen lokalt. Om vevet f.eks. er betent kan det hindre bedøvelsen å virke, noe som kan være ditt tilfelle. Vi reagerer også forskjellig på bedøvelse, noen behøver bare litt bedøvelsesmiddel for å miste følelsen. En effekt av at lystgass er at smerteopplvelsen minsker. Lystgass puster man inn, og er derfor ikke så avhengig av hvor lokalt i munnen problemet ligger.

Estetisk tannpleie

Kan man gjøre noe med tannkjøttet?

For flere år siden dro tannkjøttet mitt seg oppover og blottet tannhalsene med ilinger som resultat. Har hørt det kan komme av for hard tannbørste. Nå har jeg i lengre tid brukt en myk børste og tannpirkere, men problemet er der fortsatt. Kan man gjøre noe, eller er det for sent? Tannkjøttet virker ikke betent og blør ikke.

Kan man gjøre noe med tannkjøttet?

Det er vanlig at tannkjøttet dras oppover, og stort sett er det for hard tannbørste eller for hard pussing som er årsaken. Tannkjøttet vokser ikke ned av seg selv, men man kan operere det ned over rotoverflaten hvis det er skjemmende for utseendet. Det som er viktig er at tannkjøttet er friskt, at det ikke blør eller har hevelser tyder på dette. Børsteteknikken er også viktig, noe som tannlegen kan hjelpe deg med.

Kan man bytte ut en trangt plassert tann mot implantat?

Kan man bytte ut en tann som sitter litt trangt mot et tannimplantat med bra resultat?

Kan man bytte ut en trangt plassert tann mot implantat?

Å bytte ut en frisk tann fordi den sitter trangt er som å gå over bekken etter vann. Da er det bedre å lage en krone på tannens rot, slik at tannen passer bedre i bittet, hvis det er utseendet som forstyrrer. Hvis tannen uansett må tas og du undrer om det blir fint med implantat, kommer det an på hvor tannen sitter og hvor mye du viser av tannkjøttet normalt, og selvsagt hvor mye plass som finnes. Dagens implantater er veldig fine. Tannregulering kan også hjelpe på plassen.

Er det mulig å bli kvitt store tenner?

Jeg har to store fortenner og minst en tann i underkjeven som jeg definitivt skulle fått erstattet med noen andre. Er dette mulig? Hva slags metode benyttes?

Er det mulig å bli kvitt store tenner?

Man tar ikke bort friske og feilfrie tenner hvis det er eneste argument for å bli kvitt dem. Hvis tennene ser store ut pga plasseringen, kan man rette dette opp ved tannregulering. Er tennene stygge etter et stort kariesangrep, kan man få satt en krone på disse.

Prisene varierer mellom ulike tannleger og klinikker. For å få et råd om hva du skal gjøre med dine tenner synes jeg du skal oppsøke en tannlege.

Er sprekker i emaljen normalt?

Jeg har nettopp oppdaget at jeg har to langsgående sprekker i emaljen på mine framtenner. Er dette normalt eller hva kan man gjøre med det? Finnes det en risiko at tennene går istykker? For cirka 10 år sidan løsnet noen fliser lengst nede på den ene tannen slik at den kjennes litt ujevnt der, men foruten det har jeg aldri hatt noen problemer.

Er sprekker i emaljen normalt?

Tennene har ofte små mikrosprekker som ikke synes normalt. I visse tilfeller er de tydligere. Sprekkene påvirker ikke funksjonen på tennene. Større sprekker kan komme om man har en stor belastning på en tann, f.eks. ved tanngnissing. Man kan også få større sprekker om man får et slag mot tannen. Ved alt for stor skade kan sprekken bli så stor at tannen enten går i stykker eller at pulpen inne i tannen blir betent. At det løsner små fliser av tannen kan komme av at man gnisser tenner og at tannemaljen har blitt tynn noe som gjør at det kan gå en flis av tannen. Om det blir spisst kan tannlegen jevne til tannen.

Hva gjør man med en skjev tann?

En av mine framtenner er ikke riktig rette. Hva kan man gjøre med det. Jeg vil ikke ha tannregulering.

Hva gjør man med en skjev tann?

Det er vanskelig å rette på en skjev tann om man ikke vil ha tannregulering. En omfattende omgjøring som kan gjøres om tannen er veldig dårlig (f.eks. karies) er å sette en krone på den. Man gjør sjelden dette på feilfrie tenner. Jeg synes du skal kontakte din tannlege for å ressonere om ulike løsninger.

Hvor lang tid tar tannregulering på en voksen?

Jeg har etter mange års funderinger bestemt meg for å rette opp mine skjeve tenner. Ettersom jeg nå begynner å få visdomstennene har tannlegen konstatert at skjevheten har blitt verre og at jeg må trekke fire tenner for å rette tannradene. Jeg lurer på om det finnes en raskere måte å løse problemet på enn to år med fast tannregulering i over- og underkjeven.

Hvor lang tid tar tannregulering på en voksen?

Skal man rette tennene med tannregulering i voksen alder kreves ofte fast tannregulering over lengre tid. Metodene kan variere etter hvordan man retter på dem, men tiden er ofte den samme. I tiden er det innregnet en periode hvor man har tannregulering for at tennene ikke skal gå tilbaka til sin opprinnelige posisjon. Noen ganger kan man sette tannregulering på baksiden av tennene slik at den synes mindre eller feste tannreguleringen med små plastholdere (brackets) istedet for metall på tennene.

Feilbehandling

Skal jeg bytte en fylling som gjør vondt?

For en tid siden var jeg hos en privat tannlege og utbedret et «hull». Tannlegen brukte ikke amalgan, men en form for komposittmateriale. Arbeidet tok 5 min og etterpå (flere uker) har jeg hatt vondt i tannen. Hvor skal jeg henvende meg for å klage på arbeidet? Skal jeg som pasient akseptere arbeidet.

Skal jeg bytte en fylling som gjør vondt?

En av ulempene med plastfyllinger, er at det er vanlig med postoperative problemer. D.v.s. at tannen verker den første tiden etter at man har fått en ny fylling. Dette kommer fremfor alt av at fyllingen klistres fast i tannsubstansen og må få tid på seg til å «sette seg». Det tar ulik tid på ulike pasienter og kan være til besvær opp til et halvt år hvis man har uflaks. Iblant kan det hjelpe å slipe litt på fyllingen om den er for høy. At fyllingen «bare» tok 5 minutter synes jeg ikke tyder på at tannlegen har slurvet. Det tar ikke så lang tid å gjøre en liten fylling. Jeg synes du skal ta kontakt med din tannlege hvis du er misfornøyd.

Skal jeg bytte tannlege?

I Desember 94 slo jeg i stykker en kinntann slik at «framstykket» løsnet. Hos tannlegen ble tannen fylt med noe jeg tror er plast, og jeg hadde ikke noe besvær med tannen etterpå. I juni 99 løsnet fyllingen. Jeg gikk til en privat tannlege for å få en ny fylling. Tannlegen lagde en komposittfylling. Etterpå ble det vondt å tygge. Det var så ille at jeg ikke klarte å holde det rent. Jeg tenkte dette skulle gå over ettersom det var et nokså stort inngrep tross alt, men så gikk jeg til tannlegen etter en uke. Tannlegen sa jeg hadde en ømfintlig tannhals og lakkerte tannen. Etter dette ble det noe bedre men tannen var fremdeles ømfintlig for kulde, tygging og tannbørsting. Sju måneder senere løsnet komposittfyllingen. Burde jeg gå tilbake til den samme tannlegen igjen? Kan jeg forvente at han tar ansvar for fyllingen som holdt i sju måneder?

Skal jeg bytte tannlege?

Rett etter at en tann er fylt kan tannen være øm, noe som kommer av at nerven reagerer på borringen. Den ømheten skal gå over relativt fort. Noen pasienter kan, spesielt etter en plastfylling, kjenne smerte. I dag er tannfyllingsmaterialene så bra at de skal feste ordentlig til tannen, men iblant kan det bli en glipp mellom tannfyllingen og tannen, dvs fyllingen har ikke festes seg ordentlig til tannen. Glippen gjør at det kommer til spytt og bakterier fra munnen, noe som kan gi smerter. Smertene kan også komme fra en ømfintlig tannhals, slik din tannlege foreslo. De fleste tannleger gjør en ny fylling uten å ta betalt, men det er ikke noe de må. Det kommer litt an på hvorfor fyllingen må gjøres om og hvor lenge siden den ble gjort. Å få en ny tannlege å stå for kostnadene for omgjøringen går ikke hvis det ikke kommer av åpenbart slurv tannlegens side, som må utredes.

Det er vanskelig å anbefale deg om du skal bytte eller gå tilbake til din tannlege. Jeg synes dette er et spørsmål om tillit mellom pasient og tannlege og at dette oftest er en subjektiv bedømmelse.

Fluor

Skal man bruke både fluortannkrem og fluortabletter?

Jeg børster tennene med en myk tannbørste og fluortannkrem. Jeg tar også sugetabletter med 25 mg F og lurer på om jeg skal ta dem? I såfall, hvor mange skal jeg ta hver dag? Kan det bli for mye fluor om man bruker både fluortannkrem og fluortabletter?

Skal man bruke både fluortannkrem og fluortabletter?

Valg av tannbørste og tannkrem er bra. Om man trenger ekstra fluor eller ikke, kommer an på hvor gammel man er og om man er kariesaktiv, d.v.s. om man har et kariesangrep (hull) som holder på å utvikles. Anbefalt inntak av fluortabletter med styrken 0,25 mg er maks 6 tabletter per dag til barn og ungdommer over 12 år, samt voksne (fordlt jevnt utover dagen). Fluor brukes i den forebyggende tannpleien, for at fluoratomene kan bygges inn i emaljen på tannen og slik forsterke tannoverflaten og minske risikoen for kariesangrep. Fluor kan også anvendes som byggesten i det naturlige forsvar for å forhindre karies. D.v.s. bygges inn i en skadet tannoverflate og forhindre et tidlig kariesangrep. At du bruker fluortannkrem gjør ingenting. Fluor virker den tiden tennene eksponeres, d.v.s når du børster med tannkremen eller suger på tabletten. Tannkremen spyttes ut når du er ferdig med å børste, så jeg synes absolutt at du skal fortsette med fluortannkrem. Derimot kan man diskutere hvor mange fluortabletter per dag du skal ta. Om man får i seg for mye fluor mens tennene utvikles, kan tennene få skadoer i emaljen. Selv skjelettets oppbygging kan påvirkes. Men det er ganske høye doser som det er snakk om da. Fluor forekommer naturlig i bl.a. drikkevannet.. Når man er voksen påvirkes tennene kun på overflaten, så for mye fluor skader ikke, men er heller ikke til noen nytte.

Skal man bruke tanntråd før eller etter tannpussingen?

Skal man bruke tanntråd før eller etter tannpussingen? Har det noe å si? Det sies at fluorets effekter minsker om man bruker tanntråd etter tannpussingen, er dette riktig?

Skal man bruke tanntråd før eller etter tannpussingen?

Å bruke tanntråd før man pusser tennene har flere fordeler. Bl.a. er det helt riktig at fluoret virker på den rene tannflaten og gir størst virkning etter rengjøring med tråd. Dessuten er det større sjanse at man bruker tanntråden hvis man bruker den før pussingen, for når tennene er pusset kjennes tennene rene ut, og man kan bli fristet til å hoppe over den delen av tannrengjøringen.

Hvor mye tannkrem skal man ha på tannbørsten?

Sist jeg gikk til tannlegen fikk jeg beskjed om å bruke ganske mye tannkrem, og ikke skylle overdrevent etterpå, men la litt tannkremsmak være igjen. Dette skiller seg fra da jeg gikk på barneskolen (jeg er nå 27), da det ble sagt at det mest var tannkremsfabrikantene som ville ha deg til å bruke mye tannkrem. Har det forandret seg de siste 5-10 årene? Hvor mye tannkrem skal man egentlig ha på tannbørsten?

Hvor mye tannkrem skal man ha på tannbørsten?

Tannkrem er bra å bruke av ulike grunner. Ulike fabrikater inneholder ulike komponenter, men de fleste inneholder et emne som rengjør. Fluor er at annet grunnemne som forhindrer at man får karies og hjelper også til å lege små fluorangrep. Fluor er viktig og man anser at det er fluoret i tannkremen som har gjort at tannhelsen er så mye bedre nå enn før.

 

Det er ikke skadelig for voksne å bruke mye tannkrem, og det er individulet hvor mye man synes er bra. Man skal tenke på at små barn svelger mye tannkrem og at man derfor bør gi mindre til dem. Anbefalingen å ikke skylle tennene grundig kommer av at fluoret får bli lengre i munnen, men jeg har hørt dette har marginal betydning. Noen anser derimot at emnet natriumlaurylsulfat som inngår i de fleste tannkremer som rengjøringsmiddel og påvirker slimhinnen, får bedre effekt på slimhinnen om man ikke skyller med vann. Dette kan irritere personer med ømfintlige slimhinner.

Fyllingsmaterialer

Har amalgamfyllinger og struma noen sammenheng?

Hei, jeg lurer på om det er noen sammenheng mellom amalgamfyllinger og struma? Amalgam inneholder jo kvikksølv og det i kombinasjon med struma, har jeg lest at er en farlig kombinasjon. Om jeg nå vil ta bort alle mine fyllinger, hva gjør jeg da? Det er jo tross alt et spørsmål om kostnad. Og hvorfor fortsetter man med amalgam når det er farlig??

Har amalgamfyllinger og struma noen sammenheng?

At amalgam fortsatt brukes kommer av at det er et billig og enkelt fyllingsmateriale. Jeg tror de fleste tannleger idag heller jobber med andre materialer, men av hensyn til kostnadene vil en del pasienter fortsatt ha amalgamfyllinger. Jeg har ikke lest noe sted at struma og amalgamfyllinger har noen sammenheng, men jeg erkjenner at jeg ikke har fordypt meg i emnet. Det jeg vet er at man ikke har kunnet bevise noen sammenheng mellom amalgam og sykdommer. Men meningene spriker. Det finnes ulike typer av kvikksølv, og i en gammel fylling frigjøres det ikke spesielt mye kvikksølv. Det som frigjøres, tas hånd om av kroppen og bindes bl.a. til selen og transporteres siden ut av kroppen. Man kan muligens mistenke at visse mennesker har et litt defekt immunforsvar og blir dårlige av sine fyllinger. Når en ny amalgamfylling gjøres eller en gammel borres bort, frigjøres noe kvikksølv og jeg synes man skal være forsiktig med å bytte flere fyllinger samtidig hvis man mistenker lav toleranse for amalgam. En fylling hver sjette uke kan være en passe takt. Visse tannleger har spesialutrustning for amalgamsanering. Før du begynner bør du også ha klart et behandlings- og kostnadsforslag.

Kan en sykdom ligge bak kvelningsanfall?

Ved en behandling for 8 år siden for en avsliping på en porselenskrone, fikk jeg et kvelningsanfall. Foruten kvelningsfølelsen ble det nesten fullstendig tett i luftveiene. Jeg tror at det var i forbindelse med at jeg forsøkte å svelge, eller at jeg fikk noe i halsen. Det ble et slags astmaanfall og det tok en stund før jeg kunne puste normalt igjen. Jeg har ikke astma og er ikke allergisk mot noe. Har hatt en lignende opplevelse en annen gang i forbindelse med svelging. Mitt spørsmål er om det kan ligge en sykdom bak?

Kan en sykdom ligge bak kvelningsanfall?

Spyttet er tixotrop, d.v.s. at det blir mer lettflytende når man prater og mer tyktflytende når man ikke aktiverer munnen, f.eks. hvis man gaper lenge. Dette innebærer at spyttet blir vanskeligere å svelge og det er dessuten vanskeligere å kontrollere svelgerefleksen ved gaping. Mange pasienter opplever derfor en kvelningsfølelse når spyttet renner bakover i svelget og det blir verre å svelge. I forbindelse med at man tar et avtrykk for å lage en gipsmodell av tennene, kan man også oppleve kvelningsfølelse. Hvis man dessuten er spent, blir reaksjonen større. Man kan ikke unngå svelgerefleksen, den kommer naturlig når det samles tilstrekkelig mye spytt i svelget. Derimot kan det føles bedre hvis man får sitte oppreist når det blir tatt avtrykk. Du kan be om å få sitte oppreist når tannlegen har satt avtrykket på plass, mens det stivner. Om du kan trene deg i å slappe av, kan det også hjelpe. Og om du er mye spent kan dere tenke på om det er bedre med en avslappende medisin som du tar før tannlegebesøket. Jeg tror ikke at det ligger noen sykdom bak det, men om du ofte får denne typen besvær, bør du snakke med din lege om en henvisning til en spesialist. Det kan jo være en slags allergi mot f.eks. latex i tannlegens hansker eller mot avtrykksmaterialet. Det kan man i så fall finne ut av med en allergitest.

Hva er symptomene ved kvikksølvforgiftning?

Ang. kvikksølvforgiftning, lekkasje fra tann. Hva er symptomene? Jeg har en gammmel rotfylling som har gått istykker og har tannlegeskrekk.

Hva er symptomene ved kvikksølvforgiftning?

Symtomet på kvikksølvforgiftning er skjelvinger, spasmelignende rykninger f.eks. i ansiktet eller beina, slik som gangvanskeligheter. Søvnløshet, følelsesmessig ustabilitet, rastløshet, forverret korttidsminne og nedstemthet er andre symtomer. Dessuten har andre almenne mer uspesifiserte symtomer blitt rapportert som f.eks. trøtthet, almenn svakhetsfølelse og redusert vekt. Det er viktig å nevne at disse symtomene kan komme av andre sykdommer eller stress, hvilket gjør det vanskelig å påvise noen sammenheng mellom amalgamfyllinger og kvikksølvforgiftning. Jeg antar at din tann har en dårlig amalgamfylling og er rotfylt. Er rotfyllingen god kan man sette i en krone med en stift i rotkanalen. Selve rotfyllingen går ikke i stykker, men roten kan derimot sprekke og da må den sprukne tannen fjernes. Jeg synes du skal få din tannlege til å se på tannen. Si at du er urolig og hvorfor du er urolig, så skal du se at du blir tatt god vare på.

Hva består plastfyllinger av?

Jeg lurer på hva plastfyllinger består av, da jeg hører at den kan være skadelig slik som amalgam.

Hva består plastfyllinger av?

Det varierer litt på hvilket fabrikat det er på fyllingsmaterialet, men en av hovedingrediensene er metakrylat, som gjør fyllingen motstandskraftig mot ising.

Risikoen med plastfyllinger ligger i plastkomponenten, metakrylat, som en del er allergiske mot. Det er fremforalt det uherdede materialet som er allergifremkallende. Om materialet herdes ordentlig med den blå lampen, er risikoen for allergi veldig liten. Det har vist seg at risikoen er størst for tannpleiepersonale som håndterer det uherdede materialet. Så fort man må sette inn et fremmedelement i menneskekroppen kan det oppstå bivirkninger, så det er hele tiden et spørsmål om å veie eventuelle risikoer mot fordeler. Det forskes mye på materialsiden for å finne materialer med liten risiko som mulig og med god holdbarhet, naturtro farge samtidig som det skal være lett å bruke, ingen lett oppgave har det vist seg.

Generelt

Hva gjør man hvis man ikke har råd til tannlege?

I dag betaler vi den største delen av kostnadene for tannbehandling selv. En viss del betaler trygdekontoret, men det er enrelativt beskjeden andel. Man kan få en avtale om betaling i rater med de fleste tannleger i dag og slik fordele kostadene utover året. Ellers gjenstår å ta kontakt med sosialkontoret i din kommune og høre om de kan hjelpe deg. Colosseumklinikken kan tilby pasientene sine en betalingsordning.

Har jeg fått en nerveskade?

Jeg har operert bort en visdomstann som ennå ikke hadde kommet fram, men som ble betent. Jeg ble veldig dårlig etterpå. Jeg kastet opp, hadde hodepine og lå stille i to dager. Nå, en uke etterpå er jeg fremdeles halvt bedøvd i kjeven og halve leppen. Kan en nerve ha blitt skadet og hva gjør man eventuelt da?

Har jeg fått en nerveskade?

Den nerven som forsørger underkjeven, går langs tennenes røtter og kan, om man har veldig uflaks, skades ved operasjon av f.eks. visdomstenner som ligger dypt i kjeven. Nerven kan også skades når man setter bedøvelse. Jeg synes du skal ta kontakt med tannlegen som behandlet deg. En rapport om behandlingsskade skal gjøres. Om nerven ikke er helt av, kan følelsen komme tilbake, noe som kan ta opp til et halvt år. Det er vanlig å vente to år før diagnosen er definitiv. Smerter kan forekomme om det blir mye hevelser etter inngrepet og behøver ikke nødvendigvis å ha skadet nerven.

Hvilke ulike vev består tennene av?

Tennene er bygd opp av ulike materialer. Ytterst på tannkronen finnes et lag med emalje, som er kroppens hardeste materiale. Under emaljen ligger tannbenet, dentinet og i midten av tannen er et hult rom som inneholder kjertler og nerver, pulpen, som gjør at du kan kjenne om maten er kald eller varm, eller om det gjør vondt. Roten er belagt med et tynt lag som kalles sement.

Hvorfor har noen personer dårlig ånde?

Dårlig ånde kommer oftest fra dårlig rengjøring av tennene og munnen, men kan også være fra magesyre. Personer som spiser mye melkeprodukter, har iblant verre ånde. Hvis man slanker seg får man også dårlig ånde, samt av røyking og av å spise hvitløk. Å rengjøre tungen kan hjelpe, samt naturligvis å passe godt på tannhygienen. I sjeldne tilfeller kan den dårlige ånden komme av sykdommer i nese og svelg og behandles da av en lege.

Fra hvilken vekst kommer Xylitol?

Xylitol får man fra bjørk.

Hvilke undersøkningsmetoder finnes i tannpleien?

Innen tannpleie anvender man dels vanlig inspeksjon, dvs man ser i pasientens munn. Hjelpmidler er speil og sond. Sond er det spisse instrumentet som tannlegen bruker når han kjenner på tennene eller i tannkjøttslommen. Rutinemessig anvender man også røntgen. I dag finnes også laser som undersøkningsmetode, men det er kun et fåtall som benytter seg av det.

Hvordan behandler man HIV-smittede?

Når man skal behandle en pasient som man vet har HIV, eller Hepatitt, gjelder det å forhindre spredning av smitte både til behandler og andre pasienter. Den personlige beskyttelsen man bør ha er hansker, munnbind samt beskyttelse for øynene, gjerne et visir. Etter behandlingen skal alle instrumenter osv. rengjøres og desinfiseres for å ikke spre smitten videre. Det finnes et antall kjemiske preparater som kan brukers på overflate som slanger osv, mens mindre instrumenter bør rengjøres i en desinfiserende maskin og siden autoklaveres. Nå for tiden benytter man seg av alle slike ved all generell pasientbehandling. Dersom pasienten ikke selv forteller om sin smitte, skal risikoen for smittespredning likevel være eliminert. Den største risikoen for pleiepersonell er om man stikker seg på blodige kanyler og lignende. Det er derfor veldig viktig å være svært forsiktighet og benytte seg av den beskyttelsen som finnes.

Går færre til tannlegen nå enn før?

Hei, Jeg lurer på om færre går til tannlegen idag sammenlignet med bare for noen år siden, og i såfall hvorfor. Kan det være et spørsmål om kostnader?

Går færre til tannlegen nå enn før?

Økonomien har fått en mye større betydning for hvor ofte man går til tannlegen. Vi er likevel så vant med å passe på tennene våre, at de fleste fortsatt går nokså regelmessig. Den største forskjellen er at mengden store og dyre arbeider, som kroner og broer, har minsket kraftig. Dette er beklagelig ettersom de rimerligere alternativene ofte er mindre holdbare. Resultatet kan bli enda større behandlinger i fremtiden.

Hva er tannlegens oppgaver?

En tannlege arbeider med tannpleie. I dette inngår å informere, lege og forebygge sykdommer i munnhulens harde (ben og tenner) og myke (tunge, slimhinner) vev. Visse tannleger arbeider også med å forske på dette.

Er benutvekster i gommen, torus, farlig?

Torus er en medfødt benutvekst som kan sitte både i underkjeven og i overkjeven. Den består av ben og er helt ufarlig. Det kan være en viss arvelighet. Man gjør ingenting med torus om det ikke finnes funksjonelle årsaker. Det kan f.eks. innebære at torus er så stor at den hindrer talen og man kan da ta bort en del av den.

Burde jeg ha fått mer informasjon om graviditet og karies?

Hei! Når jeg ble gravid, gikk jeg til tannlege rundt graviditetens 12 uke. Da jeg spurte om det var noe spesielt jeg skulle tenke på når jeg nå var gravid, så fikk jeg ingen råd. Noen måneder etter fødselen bestilte jeg time hos tannlege, og da fortalte hun forferdet at jeg hadde begynnelsen till karies «rundt» nesten hver tann, d.v.s. hvite halvmåner i kanten mot tannkjøttet. Jeg måtte fluorlakkere tennene tre ganger med en ukes mellomrom, og ble da behandlet ved tre ulike tannleger, som alle gav ulike beskjeder om hvor alvorlig mitt kariesproblem var. Jeg kastet opp en del under min graviditet, og jeg vet at jeg småspiste og spiste ganske usunt, men ble likevel sjokkert av at et kariesangrep kan komme såpass fort. Kan det være slik at jeg har større risiko for å få dårlige tenner under graviditet, uansett hva jeg spiser? Burde ikke tannlegen gitt meg litt råd om tennenes påvirkning under en graviditet? Jeg har ikke særlig stor tillit til min private tannlegeklinikk, så hva gjør man om man vil bytte?

 

Burde jeg ha fått mer informasjon om graviditet og karies?

Dette med informasjon er en ganske vanskelig sak. Vi informerer ofte veldig mye, men det er usikkert hvor mye av informasjonen som pasienten forstår og tar til seg. Vi er også forskjellige på å informere. Det er synd at du opplever at du ikke har fått den informasjon du etterlyste. Jeg synes du skulle ha fått informasjon både fra tannlegen og jordmorsentralen. Men det er mye man skal tenke på når man blir gravid og tennene er kanskje ikke det man tenker mest over. Framfor alt ikke når man er trøtt og dårlig. Det er vanskelig å forutsi hvilke kvinner som vil få problemer med karies under graviditeten. Du har rett i at kombinasjonen med å være dårlig under graviditeten samt ditt valg av mat mest sannsynlig har bidratt til skader av karies. Hvorvidt du har større anlegg enn andre til å få dårlige tenner under graviditeten, er vanskelig å svare på. De kvinner som har det bra under graviditeten, har sjelden problemer med karies. Karies tar vanligvis lang tid å utvikle, men det kan gå veldig, veldig fort også. Dessverre. Å bytte tannlege går fint hvis man ikke er fornøyd. Men jeg synes at du skal fortelle hvorfor du vil bytte slik at din nåværende tannklinikk får sjansen å forbedre det som ikke fungerer. Du går bare til en ny tannlege og spør om de tar imot nye pasienter, verre er det ikke.

Kan man rotfylle tenner med trange rotkanaler?

Hva er det beste alternativet til en mislykket rotfylling, jeg har så trange tannganger så denne behandlingen var mislykket. Nå vil han dra ut tannen, en fremre kinntann. Hva annet kan jeg gjøre?

Kan man rotfylle tenner med trange rotkanaler?

En mislykket rotfylling kan iblant omgjøres ved en mindre operasjon. Det viktige er at før en sånn operasjon har renset bort det betente vevet i tannen. Det finnes spesialister i rotfylling som klarer å rense trange rotkanaler. Som en siste utvei, kan man overveie om tannen skal tas bort. Som erstatning kan man enten sette en tannbro eller et implantat. Implantatet er en kunstig tann som man fester med en skrue i kjevebeinet. Behandlingen utføres av spesialister.

Implantat

Hvilken behandling er best for meg?

Tann 2.2 brakk (slik at bare ca 1mm stikker opp av tannkjøttet) ca 1 år siden. Min tannlege syntes tannen var så liten at det ville bli vanskelig å reparere den med en stifttann. Jeg har derfor ikke reparert tannen, men tannlegen la et lag med plast over bruddflaten. Den siste tiden har det begynt å bli ømt i tannen så det er nok på tide å erstatte den brukne tannen med noe. Jeg spurte derfor min tannlege og fikk tre alternativer. 1. Rotfylling+gullstift+krone, men holdbarheten er ikke så bra fordi tannen er så liten. 2. Tannbro til tann 2.3 skulle gi bedre holdbarhet. 3. Erstatte tannen med en titanskrue og krone og skulle gi den beste holdbarheten, men dette var det absolutt dyreste alternativet. Hva anbefaler dere i forhold til holdbarhet og å slippe flere besvær i fremtiden?

Hvilken behandling er best for meg?

Jeg synes du har fått veldig bra og utførlige beskrivelser av de muligheter som finnes. Dessverre har tann 22 en ganske dårlig prognose for rotbehandling og jeg foreslår alternativ 2 eller 3. Implantat er en bra behandling, spesielt om de nærliggende tenner ikke har noen fyllinger (eller er veldig små). Dersom det lot seg gjøre, ville jeg foretrekke implantat, hvis jeg selv var pasient.

Ising

Hvorfor iser det når jeg jeg trykker på fyllingen?

Problemet er på tyggeflaten på en av tennene i underkjeven. Det stråler og iser, når jeg trykker på den. Hva skal jeg gjøre? Jeg har nettopp vært hos tannlegen på kontroll med røntgen, men ingenting ble funnet. Hvorfor gjør det vondt i en tann når man tyggar på den?

Hvorfor iser det når jeg jeg trykker på fyllingen?

Når en fylling gjør vondt når man biter eller tar på den, kommer det stort sett av at man gnisser eller presser på fyllingen. Det er spesielt vanlig når man har fått en ny fylling, som holder på å tilpasse seg i bittet og kanskje er noe for stor på en spesiell måte. Isingen kan også komme av at tannen har en sprekk i tannen noe som er ganske vanskelig å oppdage uten å ta bort fyllingen, så her må man fortelle tannlegen at tannen gjør vondt, ellers er det nesten umulig å oppdage. Det er ganske vanlig på de store tennene i underkjeven, fremfor alt om de har amalgamfyllinger. Det finnes også en liten mulighet for at fyllingen har løsnet i bunnen og dermed må gjøres om (gjelder plastfyllinger, ikke amalgam). Vanligvis forsøker man som første utvei å slipe litt på tannen for å se om den blir symptomfri når den avlastes. Man tar også røntgen for å utelukke betennelse. Blir ikke tannen bedre må man ta bort fyllingen for å se hva som må gjøres.

Hvorfor iser det i tennene når man drikker kaldt vann?

Hver gang jeg driker kaldt vann så iser det i mine framtenner. Jeg var hos tannlegen for en måned siden, og jeg har ikke noen hull. Hva kan isingen komme av?

Hvorfor iser det i tennene når man drikker kaldt vann?

Det er mange årsaker til ising i tennene selv om man ikke har hull i tennene. En vanlig årsak er at tannkjøttet er dratt tilbake slik at en del at rotoverflaten synes. Den er veldig ømfintlig og når du drikker mye kaldt eller varmt vann reagerer nerven i tannen med smerte. Vær nøye med å børste tennene med en myk tannbørste og fluortannkrem. Fluor forsterker rotoverflaten så den ikke blir så ømfintlig. Du kan også bruke reseptfrie fluortabletter, fluorskylling mm.

Karies

Hvorfor får man hull i tennene?

Kariesprosessen er komplisert. I munnhulen er det rikholdig med bakterieflora. En del av bakteriene sitter på tannoverflaten og produserer syre hvis de får tilgang til karbohydrater, som sukker. Syren etser på tannens emalje og kan resultere i et hull. Det finnes en funksjon i spyttet som nøytraliserer syreangrepet. Om det blir hull eller ikke, avgjøres av flere faktorer. Tilgangen på sukker, frekvensen av sukkerinntak (hvor ofte man spiser/drikker noe), om man pusser tennene og holder dem rene fra bakterier, samt spyttets kvalitet. Dette kan man fastsette ved å ta en test av spyttet. Fluor forsterker tannoverflaten og gjør den mer motstandsdyktig mot kariesangrep.

Hvordan vet man om man har hull i tennene?

Jeg har to kjempesmå prikker på en av de bakre tennene i underkjeven, men ingen som helst ising i tannen.

Hvordan vet man om man har hull i tennene?

Et kariesangrep kan man oppdage ved at det blir et mørkt område på tannen og når tannlegen kjenner på området er det mykt. Iblant må man bruke røntgen for å se karies som sitter mellom tennene. Et kariesangrep gjør ikke alltid vondt, det kan bli stort før man kjenner det. Alt som er mørkt på tennene trenger ikke være karies. Det kan være medfødte misfarginger som sitter i eller en grop i tannen som har blitt farget av noe man spiser eller drikker.

Det kan være vanskelig for deg selv å bedømme om det er karies eller ikke og det beste er derfor å be en tannlege se på det.

Er brus farlig for tennene?

Jeg lurer på hvor farlig brus er for tennene? Er Coca-cola farligere enn annen brus, flekker det mer? Er light-brus bedre for tennene enn vanlig? Jeg drikker ca 0.5 liter brus hver dag og pusser tennene både morgen og kveld. Er jeg i noen slags risiko?

Er brus farlig for tennene?

Brus inneholder sukker og er ofte noe surt, en kombinasjon som bidrar til at man får hull i tennene. Om man drikker brus ofte og dessuen flere ganger hver dag er det økt risiko for karies. Mengden med brus påvirker ikke, men det er hvor ofte man drikker som er skummelt. Et surt emne kan gi såkalte erosjoner, etseskader, på tennene. Coca-cola er surt og inneholder sukker slik mange andre brustyper. En surere brus som Coca-cola kan til viss grad gi mer skader enn en mer nøytral smak… Tannbørsting med fluortannkrem tar bort bakteriebelegg og forsterker tennene. Små kariesangrep kan leges av fluor og emnet i spytt. Om du er i risikosonen er ikke lett å si. Flere studier har vist at individer som drikker mye brus har mer karies og flere erosjoner på tennene.

Hvordan påvirker hasj munnhalsen?

Jeg lurer på hvordan hasj påvirker den orale halsen og om man kan se noen tegn hos sin pasient?

Hvordan påvirker hasj munnhalsen?

Blodsukkerinnholdet synker ved hasjmisbruk, noe som gjør at man blir godtesyk. Det gjør at man ser et høyt antall av kariesangrep. Man får også tørre og irriterende slimhinner. Immunforsvaret påvirkes også så kroniske misbrukere ofte er syke. Det man kan gå ut fra er at om en misbruker har kommet så langt at man ikke fungerer i samfunnet, så får man sekundære effekter slik at man ikke passer på munnhygienen.

Kjeveendring

Hvorfor forandres bittet mitt?

I noen uker har jeg hatt problem med at mitt tannbitt forandres; underkjeven har flyttet seg lenger forover i forhold til overkjeven. Dette er ubekvemt for tennene passer ikke sammen i det hele tatt. De har vært litt ømme. Problemet med tannbittet hadde jeg for to år siden, men da gikk det tilbake. Vil det gjøre det igjen? Hvorfor endres det i utgangspunktet? Hadde regulering for overbitt da jeg var 11-13 år.

Hvorfor forandres bittet mitt?

Kanskje du presser eller gnisser tennene? Dette kan få tennene til å flytte seg noe og det føles som om de ikke passer ordentlig sammen. Små forandringer kan oppleves store i munnen som er en ømfintlig region. Man kan få veldig vondt om man presser og gnisser mye, som oftest kommer av stress. Det er skadelig i lengden både for tennene og kjevebeinet. Slutter man å presse kan tennene gå tilbake til utgangspunktet. Kanskje gnissingen også kan komme av at bittet ikke ble slipt inn etter tannreguleringen, men må justeres litt. En bittskinne kan hjelpe på sikt, slik at kjevemusklene slapper av og kjevene går tilbake. Deretter kan man slipe tennene for at de ikke skal forstyrre kjevebevegelsene.

Kroner

Kan gulnet plast på en gullbro bli hvitere?

Jeg har en bro i overkjeven og plasten på gullbroen har blitt gul og ganske stygg. Jeg har forsøkt med ulike tannkremer som skal være effektive men sånt er nok bare bløff.

Kan gulnet plast på en gullbro bli hvitere?

Plastfasader har den bakdelen at de blir gule. Det eneste man kan gjøre er å forsøke å legge på plast(composit), men det er vanskelig å få det ordentlig pent og det er ikke så holdbart. Man må dessverre lage en ny bro for at få det skal bli bra. For å få det holdbart kan man bruke et annet materiale som porselen eller keramikk. Du kan be din tannlege om å beskrive de alternativene og gi deg forslag på kostnader.

Medisiner

Påvirker Metadonbehandlingen mine tenner?

Hvordan påverker metadon (flytande) tennene? Drikker det en gang om dagen.

Påvirker Metadonbehandlingen mine tenner?

Det finnes ingen beskrivelse av effekten. Ofte inneholder flytende legemidler mye sukker, så det er viktig å skylle munnen etter at du har tatt medisinen. Ellers er god munnhygiene med tannpussing morgen og kveld å anbefale.

Metallsmak

Hvorfor har jeg mørkt spytt og metallsmak i munnen?

Jeg bruker ofte å våkne om morgenen med migrene

Hvorfor har jeg mørkt spytt og metallsmak i munnen?

Først synes jeg du skal la din tannlege ta en spyttprøve. Det er ikke uvanlig med fargeforandringer i spyttet. Spiser du medisiner, mineraler, jerntilskudd eller lignende? Blør tannkjøttet? Snus, røyking eller noe du spiser kan ha betydning. Metallsmaken i munnen kan komme av munntørrhet, medisinering eller tanngnissing. Jeg tror ikke det er noen sammenheng med migrenen.

Kan amalgamfyllingene påvirkes av å arbeide foran datamaskinen?

Siden jeg var liten har jeg hatt spenninger i hodet og problemer med bihulene. Det siste året har jeg blitt verre i halsen og har vondt for å svelge. Jeg blir også lett irritert over bagateller og har mistet all energi. I denne perioden har munnen smakt surt og metallisk. Synes jeg har blitt verre på jobben hvor jeg sitter med mange datamaskiner største delen av tiden. Kan mine amalgamfyllinger sammen med dataskjermjobbing være en årsak?

Kan amalgamfyllingene påvirkes av å arbeide foran datamaskinen?

Smaksforandringer kan henge sammen med munntørrhet. Munntørrhet kan komme av bl a et tørt miljø. Det kan også være en sammenheng med inntak av visse typer medisiner. Stress kan også gi munntørrhet. For å lindre følelsen av munntørrhet kan man drikke mye vann. Det er også viktig at du passer ekstra godt på tennene dine, slik at sjansen for karies minsker. Metallsmak i munnen kan man få etter en nylagt amalgamfylling der overflaten på fyllingen ikke er stabilisert enda. Smaken kan også komme om man gnisser tenner slik at overflaten på fyllingen alltid er om en nylagt fylling. Tanngnissing kan årsake hodepine. Angående amalgamfyllinger og skjermbildearbeid, finnes det flere ulike teorier. Det finnes ingen vitenskaplig undersøkelse som viser at det skulle frigjøres amalgam som påvirker kroppen skadelig. Dine andre symptomer, som mangel på energi og humørsvingninger, er tegn på å være utarbeidet og stresset. For rett diagnose bør du kontakte en lege.

Misfargede tenner

Hvordan påvirker snus og røyk tennene?

Røyk og snus ikke bra for tennene i det hele tatt. Nikotinet gjør at blodkarene drar seg sammen og at gjennomstrømmingen av blod i tannkjøttet blir verre, noe som fører til at tankjøttet leges saktere ved en betennelse. Hvis man har løse tenner mister man dem raskere om man røyker. Man får dessuten stygge misfarginger. Snus gir etseskader på tannkjøttet- ofte blottede tannhalser (tannens rotflate blir bar), slik at risikoen for karies er større. Røyker man mye, ødelegges de små spyttekjertlene og man blir tørrere i munnen (medfører større risiko for hull i tennene)

Hva kan man gjøre med svarte misfarginger?

Jeg har to sønner på 10 og 12 år, som begge får brunsvarte misfarginger på tennene langs tannkjøttskanten. Misfargingen kommer tydeligvis fra en bakterie som de har i spyttet. De går regelmessig til tannlege og får tennene pusset, men noen permanent løsning finnes ikke ifølge vår tannlege. Er det riktig? Finnes det ingenting man kan gjøre? De lider av å ha tenner som ser skitne ut.

Hva kan man gjøre med svarte misfarginger?

Det er riktig at det brunsvarte belegget komer av en bakterie (ufarlig), som finnes naturlig i en del barns munner. Det ser litt trist ut, men er lett å polere bort. Vanligvis forsvinner denne bakterien når de blir eldre. Kanskje kan de få komme oftere til profylaxpleieren? Spør tannlegen om det er en bok du kan få låne for å lese mer om denne bakterien.

Kan jeg få bort misfarging pga røking?

Jeg røyker regelmessig og synes jeg får gulere og gulere tenner. Hvordan kan jeg få tilbake den hvite fargen uten å slutte å røyke?

Kan jeg få bort misfarging pga røking?

At tennene blir gulere kan ha mange årsaker, røyking er en av de vanligeste. Når tennene har blitt misfarget av røyking bruker det ofte gå å polere bort belegget. Det kreves dog oftest profesjonell behandling av tannlege eller tannhygienist, de kan også se om misfargingen er utvendig eller om det er en dypere forandring, og kan så komme med forslag på behandling.

Hva gjør en tannbleking mot gule tenner?

Jeg synes tennene mine har en gulaktig nyanse, og jeg har forsøkt å få den bort ved å bruke Denivit, BakingSoda tannkremer mm… Jeg bruker tanntråd omtrent annenhver dag og er nøye med tannbørstingen, røyker ikke, drikker ikke kaffe, iblant te. Hvordan skal jeg fjerne denne fargen? Fungerer disse «natural-whitening» tannkremene? Hvordan får man en bleking av tennene?

Hva gjør en tannbleking mot gule tenner?

Misfargete tenner kan ha flere årsaker. Tennenes farge er til en viss grad medfødt, hos noen mennesker er tonen på tennene mer gul. Med alderen blir også tennene mørkere. De vanligste faktorene tll ytre misfarginger er røyking, snus, te kaffe og vin. For å få bort misfarginger som kommer av røyking kan tannlegen eller tannpleieren pusse det bort med en lett slipende pasta. Dette er lett gjort. Om misfargingen ikke kan pusses bort, kan tannlegen bruke et blekemiddel som applikeres i en myk plastskinne i munnen. Denne prosedyren må gjentas et antall ganger for at det skal bli noen effekt. Metoden fungerer bra i noen tilfeller, men anvendes ikke av alle tannleger. De preparatene som finnes i handelen inneholder ulike komponenter. Iblant blir effekten at man sliper bort et belegg og iblant er resultatet at man bleker tennene. Ved at disse preparatene får anvendes av almennheten selv, får de ikke være like «sterke» som de preparater tannlegen benytter, og man får heller ikke samme effekt.

Munntørrhet
No FAQs Found
Rotfylling

Hvordan rotfyller man en tann?

Jeg er en jente på 16 år og skal få en rotfylling, men er veldig redd! Jeg har forstått at det gjør veldi vondt. Kan jeg få en kort beskrivelse av en rotfylling slik at jeg er mer forberedt og kanskje kan slappe litt mer av.

Hvordan rotfyller man en tann?

Grunnen til at man rotfyller en tann er enten fordi tannens kjertler og nerver er døde eller at man har en infeksjon som ikke lekker ut. Før tannlegen begynner med rotfyllingen, plasserer han et gummiklede rundt tannen for at den skal være ren og tørr. Når man rotfyller tar man først bort vevet i roten noe som gjøres med tynne filer. I noen tilfeller lar man en type salve ligge i rotkanalen en stund før man rotfyller med tunne gummispisser. Når alt er klart lager tannlegen en fylling eller en krone på tannen. Om pasienten synes det gjør vondt kan man gi bedøvelse. Det må med andre ord ikke være vondt. Jeg synes du skal snakke med din tannlege om din usikkerhet. Tannlegen kan da forklare mer nøye hva som skal til for å slappe av.

Forsvinner bedøvelsesfølelsen etter en rotfylling?

Rotfylling av tre kinntenner har resultert i bedøvelsesfølelse i hele den siden av kjeven. I følge tannlegen er en steril rest av et material igjen i en tann, men dette er normalt. Det hele skal trolig gå over. Kan man påskynde dette? Tror du rotfyllingen behøver å gjøres om?

Forsvinner bedøvelsesfølelsen etter en rotfylling?

Det virker som om en nerve i kjeven har blitt påvirket, enten i forbindelse med rotbehandlingene eller etter en bedøvelse. Noe som sitter i tannen, hva nå enn det kan være, burde ikke gi noen slike symptomer som du beskriver. Bedøvelsesfølelse etter et ingrep går oftest bort etter en stund, en proses man ikke kan fremskynde. Om rotfyllingen må gjøres om kan ikke svares på før man har tatt en ny undersøkelse med røntgen.

Kan det bli infeksjon i en rotfylt tann?

For 1,5 år siden fikk jeg to kroner i overkjeven (kinntenner). Etter en kort stund fikk jeg en infeksjon i roten i den ene tannen, og ble sendt til en spesialist for en operasjon. I ettertid fikk jeg herpes i hele munnen, noe som også var svært smertefullt. For noen uker siden fikk jeg vondt i den andre tannen med krone, og det er rotbetennelse i den også. Har nå fått hos en spesialist for ny operasjon. Synes den burde ha holdt i mer enn 1,5 år. Har hørt at kroner har en garantitid på 2 år, men hva med arbeidet med rotfyllingen, inngår det også?

Kan det bli infeksjon i en rotfylt tann?

Det var virkelig trist at det skulle gå slik med begge krontennene. Det er vanskelig å si hvorfor det har blitt slik i ditt tilfelle, men det kan iblant være vanskelig å se om en rotfylling er fullsttendig tett eller om det finnes kroker rotfyllingen ikke har nådd ut til. Så tross at rotfyllingen gjøres etter alle kunstens regler, hender det at en rotinfeksjon kommer etter en stund. Har man da satt på en krone med stift kan man kirurgisk gå inn og ta bort infeksjonen og forsegle rotspissen med en liten fylling. I de aller fleste tilfeller får man da en fullstendig bedring. Garantien på kroner og broer gjelder kun dem, altså ikke rotfyllinger osv.

Rotspissinfeksjon

På siste tannlegebesøk fikk jeg beskjed etter røntgen om at en tann må rotfylles. På bildene syntes en rund skygge ved rotspissen som tydet på en infeksjon. Jeg ble overrasket da jeg ikke har kjent noen symptomer. Kan infeksjonen bedre seg av seg selv, og kan man utsette dette så lenge og heller ta ny røntgen om en stund?

Rotspissinfeksjon

En rund skygge rundt rotspissen tyder, i de flesta tilfeller, på at roten er infisert. Tilsammen med andre funn kan tannlegen stille diagnosen. Det finnes da to behandlingsmuligheter; rotfylling eller å dra ut tannen. Hva man velger kommer på tannens tilstand forøvrig. Det er normalt at man ikke kjenner noe, men en slik infeksjon kan aldri leges av seg selv, og venter man for lenge kan man få av tannverk og spredning av infeksjonen.

Hvorfor går en rotfylt tann i stykker?

Jeg har nettopp rotfylt en nedre tann. Dessverre har nå tannen gått i stykker og det virker som om en stor bit har løsnet fra den. Jeg lurer på om dette anses for å være en ny skade, eller om tannlegen kan ordne tannen uten å ta mer betalt for den siden dette tydeligvis kommer fra selve rotfyllingen? Det kan virke som om min tann langsomt holder på å smule opp i biter.

Hvorfor går en rotfylt tann i stykker?

For å rotfylle en tann må man borre bort en del av tannen for å komme til røttene og rense bort det syke vevet. Den del av tannen som er igjen kan da bli skjør. En tann som er «død» blir også skjør og det er ikke uvanlig at man kan få frakturer på tannvevet. Det er ikke lett å bedømme hvorfor tannen går istykker når man ikke har gjort en undersøkelse, så det beste du kan gjøre er å diskutere behandlingen med din tannlege.

Kan pencilin ta bort infeksjonen i en tann?

Jeg hadde nylig en infeksjon ved en tann som gjorde at jeg hovnet opp i kinnet. Tannlegen ga meg penicilin og det hjalp – hevelsen forsvant. Nå vil tannlegen at jeg skal rotfylle tannen tross at det virker som infeksjonen ikke lenger er der.

Kan pencilin ta bort infeksjonen i en tann?

Selv om infeksjonen ser ut til å ha gått over finnes årsaken til infeksjonen fremdeles der, dvs din dårlige tann. Om man ikke tar bort det syke i tannen kan infeksjonen komme tilbake og til slutt kan man komme til å måtte ta ut tannen.

Smerter

Hva er normalt å forvente etter å ha trukket en tann?

Tannlegen opererte bort en visdomstann på venstre underkjeve for tre dager siden. Oerasjonen tok to timer. Jeg var forberedt på smerte og hevelser, men selv tre dager etter så ser ikke hevelsen ut til å gå ned. Smertene avtar ikke, tvert imot. Jeg ammer noe som gjør at jeg verken vil eller kan ta sterke smertenedsettende tabletter. Hvordan er en «normal» hevelse? Finnes det en risiko for infeksjon? Kan jeg gjøre noe for å påskynde legingen? Jeg kan ikke åpne munnen mer enn 1 cm og er hoven helt fra øyet ned til adamseplet. Bør jeg kontakte tannlegen eller se det an?

Hva er normalt å forvente etter å ha trukket en tann?

Etter et operativt inngrep i munnhulen, som f eks å trekke en visdomstann er det normalt å være hoven og ha verk i en til to uker. Men man skal bli stadig bedre. Det er oftest verst de tre første dagene. Om man får feber eller hovne lymfekjertler og føler at almenntilstanden er påvirket, kan en infeksjon ha brutt ut, og man må da behandles med antibiotika som penicillin. Man kan ikke påskynde bedringen, men det er bra å ta det med ro etter operasjonen.

En hevelse som går ned på halsen eller inn i munnbunnen skal man be tannlegen kontrollere. Normalt hever det rundt det opererte området. Iblant kan man få et kraftig verk på tredje dagen, etter fjerning av tannen og da er det så at det lille blodkoaglet, som med tiden skal bli til bein, har forsvunnet. Det kan omgjøres veldig enkelt av tannlegen og verket bruker å lindres samme dag. At det er vanskelig å gape etter operasjonen kan enten komme av infeksjon eller at kjeveleddet har blitt utsatt for påfrestningar i forbindelse med at du gapte lenge på tannlegebesøket. Jeg synes at du skal ringe din tannlege med en gang slik at han/hun får se på deg. De problemene du beskriver tyder på at du kan ha en infeksjon.

Er det farlig at det gjør vondt når jeg gaper?

For en måneds tid tilbake begynte kjeven på høyre side å låse seg når jeg åpner munnen, f eks for å spise eller snakke. Det gjør ordentlig vondt å si «aj». Først etter noen sekunder løsner det. Foruten at det gjør vondt føles det litt dumt når man sitter sammen med andre og plutselig sitter der og gaper og ikke kan stenge munnen. Hva kan det komme av? Er det farlig? Er det noe jeg kan gjøre med det, eller går det over av seg selv?

Er det farlig at det gjør vondt når jeg gaper?

Om kjeven har gått ut av ledd en gang, blir ligamentet som holder underkjeven i dets posisjon, utjevnet og det er lettere at kjeven hopper ut av ledd. Å unngå altfor stor gapebevegelse kan være bra. Dine problemer kan også komme av at den lille geléplaten (disken) som sitter mellom leddflatene skjener til siden. Da bruker det også bli en knappende lyd. Iblant går dette over av seg selv. Men du skulle kanskje få hjelp av litt kjevetrening og en biteskinne. Dette kan din tannlege hjelpe deg med.

Kan jeg få hodepine av tanngnissing?

Jeg gnisser tenner og biter kjevene sammen når jeg sover. Jeg har alltid hatt hodepine og vondt i kjevene. Jeg trodde først at hodepinen kom av en synsfeil, men etter en undersøkelse på øynene var det ingenting feil. Kan hodepinen komme av at jeg gnisser tenner og behøver jeg en biteskinne?

Kan jeg få hodepine av tanngnissing?

Tanngnissing kan lede til at man overanstrenger ansikts- og kjeveleddsmuskelaturen og dermed få hodepine. Om man gnisser tennene om natten har man ofte hodepine på morgenen.

Kjeveleddene kan også bli ømme hvis man gnisser eller presser tenner. I de tilfeller får man en økt belastning i kjeveleddet som i sin tur leder til at kjeveleddet kan bli ømt og det gjør vondt når man gaper. Hos de pasienter som gnisser og presser tenner kan det hjelpe å sette inn en skinne av plast som gjør at belastningen på kjeveleddet minsker. Tanngnissingen kan også minskes slik. Å lokalisere smerten i munnen og ansiktsregionen kan være vanskelig. Hodepine kan også ha en annen årsak enn tanngnissing.

Jeg anbeflaer deg å ta kontakt med en tannlege som kan undersøke ansiktsmuskulaturen grundig og se om den er øm, og titte på tennene om du gnisser (det blir spor i tannen og i eventuelle fyllinger).

Jeg presser tennene hardt til tross for en biteskinne – hva gjør man da?

De siste 6 månedene jar jeg hatt et problem med kjevepressing, og har de siste 3 uker hatt en biteskinne i hardplast. Jeg har også fått et bevegelses-treningsprogram, men jeg presser like hardt fremdeles. Tennene klarer seg, men jeg får vondt i nakke og skuldre.

Jeg presser tennene hardt til tross for en biteskinne – hva gjør man da?

Om man presser tennene kraftig kan det hjelpe å bruke en biteskinne slik at kjevene kommer i et annen posisjon mot hvernadre og slapper av. Det kan ta litt tid før man slutter med pressingen etter at man har fått skinnen og i visse tilfeller fortsetter man å presse. Jeg synes du skal la det gå noen uker til og siden kontakte den tannlegen som behandlet deg for å eventuelt justere din biteskinne eller prøve andre metoder for å få avslapping i kjevemuskulaturen.

Sykdom

Kan løse tenner lede til hjerte- og karsykdommer?

Hva slags fysiske bivirkninger kan man få av løse tenner? Kan det lede til hjerte- og karsykdommer?

Kan løse tenner lede til hjerte- og karsykdommer?

Løse tenner er en betent sykdom som kommer av bakterier, som på sikt bryter ned kjevebenet. Bakteriene kan, om man har uflaks, f eks sette seg på skadede hjerteklaffer og forårsake alvorlige tilstander slikt sett. Men tannløsning i seg selv påfører ikke, hva man kjenner til, andre sykdommer på en frisk pasient. Derimot får man kanskje et dårligere immunforsvar fordi en del av forsvaret er opptatt i tannløsningssykdommen. Nyere forskning har kunnet påvise en sammenheng mellom tannløsning og hjerte- og karsykdommer. Men man vet ikke om det ene leder til det andre eller motsatt. Det man vet er at risikoen for slike sykdommer økes av f eks stress, høyt blodtrykk, samt misbruk av tobakk og alkohol. Muligens kan diabetes legges til den listen.

Får man hjerteklapp av dårlige tenner?

Jeg har tannlegeskrekk, noe som har ført til en dårlig tannstatus fordi jeg ikke går til tannlegen. Nå har jeg vært i kontakt med psykolog for å forsøke å endre dette. Jeg lurer på om min tannstatus har noe å gjøre med følgende problem;

For en stund siden la jeg merke til at hjertet slo veldig fort uten harde anstrengelser (ca 115-130) pluss at det var ujevn hjertetakt store deler av tiden. Jeg opplevde dette svært ubehagelig og gikk derfor til lege. Det ble konstatert at jeg var i god form og at jeg bare måtte bli vant med problemet mitt. Problemene har fortsatt i en viss grad, men om jeg derimot jogger så merker jeg ikke dette. Synes det da er skummelt at jeg får hjerteklapp av å sitte stille. Jeg har tidligere brukt mye tobakk og drukket endel kaffe. Jeg har også jobbet både dager og netter, men nå som jeg har sluttet med dette også har døgnrytmen blitt normal og jeg kjenner meg ikke stresset.

Får man hjerteklapp av dårlige tenner?

Man har de siste årene diskutert om man hos pasienter med tannløsning kan se en økt forekomst av hjerte- og karsykdommer. Det virker å være en sammenheng. Det betyr ikke at alle som har tannløsning får hjerteproblemer.

I ditt tilfelle virker det å være kun i spesielle situasjoner at du merker hjertet ditt. Hvorfor du får hjerteklapp må du dessverre få svar av en lege. Jeg synes det er svært smart av deg å ta vare på helsen slik du nå har gjort, og for fremtiden er det lurt å ha en god munnhelse.

Kan cøliaki gi dårlige tenner?

Jeg fikk for et par år siden vite at jeg har cøliaki. Jeg har uvisst gått med sykdommen i drøyt 20 år. Kan cøliaki ha en sammenheng med at tennene mine er i ekstremt dårlig forfatning, fordi kroppen ikke har tatt til seg de næringsstoffene den skulle?

Kan cøliaki gi dårlige tenner?

Det finnes flere undersøkelser som viser at cøliaki i barneårene, når melketennene utvikles, kan gi skader i emaljen som siden lett blir mål for kariesangrep. Bristsykdommer i voksen alder påvirker derimot ikke tennenes styrke.

Hva gjør man med fyllinger om man har MS?

Om du har fyllinger i tennene som fungerer bra behøver du ikke å gjøre noe med dem. Det finnes ingen studier som viser at fyllingsmaterialene skulle være knyttet til forekomsten av MS.

Om du behøver å ordne noe kan du snakke med tannlegen din. Innen sykepleien er man vante med å behandle pasienter med kroniske sykdommer.

Tannbleking

Fungerer tannkremene som skal gi hvite tenner?

Hvordan er det med alle disse tankremene som sier at man får hvite tenner av å bruke dem? Blir tennene virkelig mer hvite?

Fungerer tannkremene som skal gi hvite tenner?

Det finnes mange tannkremer på markedet som sier de gjør tennene hvite. Det er ulike måter å få hvite tenner. Tannkremen kan inneholde slipestoffer som tar bort et misfarget belegg og man kan bleke tennene. Metodene fungerer til en viss grad, men skal man ha en effektiv bleking bør man ta kontakt med en tannlege.

Hva gjør jeg med mine gulaktige tenner?

Jeg lurer på hvodan jeg får hvitere tenner. Jeg er nøye med å børste tenner, tror nesten jeg børster litt for mye. Tross det er tennene gulaktige. Hva skal jeg gjøre?

Hva gjør jeg med mine gulaktige tenner?

Tennene har ulike nyanser av lysegult eller –grått. Hjørnetennen (nr 3 fra midten) er oftest litt gulere enn de andre tennene. Det virker som om dine tenner har en helt vanlig farge. Fargen på leppene er også ulike. Mørkere farge på leppene gjør at tennene ser hvitere ut. Prøv gjerne med en rød lebestift, så ser du forskjellen, det er et knep som brukes på film. Børster du tennene så de er rene er det bra. Tenk bare på at om man børster bort det ytre sjiktet/emaljen på tannen og dentinet, og tannbenet blir blottet så er dette enda gulere. Men da må man ha benyttet sterke tannslipemidler, eksempelvis tannkrem for røykere og lignende. Bruk altså ikke disse mer enn en gang i uken. Bleking kan også være et alternativ. Dette kan gjøres hos din tannlege ved at et blekemidel legges på tennene og man lyser med et spesielt lys. Du kan også få en liten plastskinne som passer til dine tenner, laget av tannlegen. Da får du med deg en spesiell gelé som sprutes i skinnen, og som du sover med i omtrent fire netter. Tennene poleres først nøye med en pasta som er sterkere enn vanlige tannkremer. Tennene blir ikke kritthvite, men får en lysere nyanse. Effekten varierer litt. Man får se på en fargeskala og se hvor mye fargen kan endres.

Tannerosjon

Hvordan skal jeg spise frukt uten å skade tennene?

Jeg har fått etseskader på tennene av fruktsyre (ifølge min tannlege).

Jeg har noen spørsmål:

  1. Hvordan skal jeg spise frukt uten å skade mine tenner?
  2. Finnes det noe som nøytraliserer syren før eller etter jeg spiser?
  3. Hvilke frukter og hvor mange skal jeg spise?
  4. Er det skadelig med grønnsaker også?

Hvordan skal jeg spise frukt uten å skade tennene?

  1. Den grunnleggende regelen er at man ikke bør spise for ofte. Hver gang du spiser noe senkes pH-verdien i munnen og det blir surt. Det sure gjør at kariesaktiviteten kan øke og at tennene kan få etseskader.
  2. For å minske risikoen for skader av for mye frukt skal du etter å ha spist frukten skylle munnen med vann.
  3. Alle frukter inneholder fruktsyre og fruktsukker. Visse frukter er surere enn andre, som sitroner.
  4. Grønnsaker består blant annet av karbohydrater som veldig langsomt omvandles till sukker. På den tiden rekker spyttet å skylle munnen rent, noe som innebærer at risikoen er liten for skader. Det er altså viktig å la munnen hvile mellom hver gang du spiser.

Kan det bli etseskader på tennene om man kaster opp ofte?

Jeg lurer på om etseskader på tennene kan oppstå når man spyr mye. Jeg har ikke turt gå til tannlegen de siste to årene siden jeg spyr ganske ofte etter å ha spist. Jeg bruker å skylle munnen med vann etterpå, men noen ganger må jeg pusse tennene. Har tannlegen taushetsplikt ? Hele familien bruker samme tannlege og jeg vil ikke at familien skal få vite at jeg spyr og slikt.

Kan det bli etseskader på tennene om man kaster opp ofte?

Tannlegen har taushetsplikt og får ikke si noe til dine foreldre. Det er fint om du går til tannlegen din slik at du får litt forebyggende hjelp før det blir altfor store skader. Fortell om hvordan det ligger an. Etseskader på innsiden av fortennene forekommer hvis man spyr ofte og kommer av at mageinnholdet er veldig surt. Syren etser på tannens emalje og spyr man ofte, kan hele emaljen etses bort på innsiden av fortennene (emaljen er det den ytterste delen på tannen, og kroppens hardeste materiale). Det er bra at du ikke børster etter å ha spydd, men bare skyller munnen med vann etterpå, da skyller du bort en stor del av syren. Spørsmålet er hvorfor du spyr så ofte. Det er ikke så vanlig blant gutter med anoreksia, men det blir vanligere. Om du ikke vet at du fremkaller brekningene selv, kan du trenge en undersøkelse av deg hos en lege. De har også taushetsplikt. Det kan være noe du kan medisineres mot. Magekatarr f eks. Jeg anbefaler deg å søke hjelp. Det kan du gjøre uten at familien trenger å få vite om det, om du vil. Men det kan også være bra med deres støtte.

Er brus farlig for tennene?

Jeg lurer på hvor farlig brus er for tennene? Er Coca-cola farligere enn annen brus, flekker det mer? Er light-brus bedre for tennene enn vanlig? Jeg drikker omtrent 0.5 liter brus per dag og pusser tennene både morgen og kveld, er jeg i noen risikosone?

Er brus farlig for tennene?

Brus inneholder sukker og er ofte noe surt, en kombinasjon som bidrar til at man får hull i tennene. Om man ofte drikker brus og det dessuten blir flere ganger per dag, er det økt risiko for karies. Mengden brus påvirker ikke, men det er hvor ofte man drikker som er en større risikofaktor. Et surt emne kan også gi såkalte erosjoner, etseskader, på tennene. Coca-cola er surt og inneholder sukker som mange andre brustyper. En surere brus som Coca-cola kan til en viss grad gi mer skader enn en mer nøytral smak… Tandbørsting med fluortannkrem tar bort bakteriebelegg og forsterker tennene. Små kariesangrep kan også bli borte ved hjelp av fluor og emner i spyttet. Om du er i en risikosone er vanskelig å si. Flere studier har vist at individer som drikker mye brus har mer karies og flere erosjoner på tennene.

Tanngnissing

Kan tannregulering hjelpe mot tanngnissing?

Jeg bekymrer meg over knepping fra kjeveleddene, smerter fra kjeveledd og tyggemuskler, trøtthetsfølelse i kjevene og spenningshodepine. Min forrige tannlege slipte tennene. Min nåværende tannlege har fått laget en biteskinne som jeg skal bruke om natten, men det hjelper ikke. Jeg har overbitt, framtennene i overkjeven står ut – kan det var årsak til mine problemer? Jeg har lest at tannregulering minsker risikoen for smerter i tyggemusklene hos unge, gjelder dette også voksne? Min tannlege sier at han ikke kan se noen feil på bittet mitt. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre for å kvitte meg med problemene.

Kan tannregulering hjelpe mot tanngnissing?

En av grunnene til at man gnisser tenner, kan være at tennene ikke passer sammen. Derfor kan det hjelpe med tannregulering. Ditt bitt har blitt slipt og trolig er ikke tannregulering noe som kan hjelpe deg. Biteskinnen hjelper å fordele belastningen jevnt på tennene og beskytter dem og kjevemusklene mot overbelastningsskader. Biteskinnen må justeres etterhvert som kjevemusklene slapper av. Er dette gjort? Man kan også tenke seg en behandling med en lett beroligende medisin, som man tar en periode før behandlingen. Dette gjør at du og musklene kan slappe av bedre. Medisinen kan skrives ut av din lege eller din tannlege. Dessuten finnes trening for kjeveledd og kjevemuskler. Din tannlege kan hjelpe deg med noen enkle øvelser som du kan utføre.

Oftest kommer tanngnissing av stress. Stress kan utløses av mange faktorer i livet og reagerer ulikt på stress. Her kan det hjelpe med et besøk til f eks en samtaleterapeut. Man kan da få et klarere blikk på livssituasjonen og lære seg å håndtere stresset bedre. Men det er ikke alle som gnisser pga stress, så jeg kan ikke uttale meg hva som gjelder for deg.

Hva kan man gjøre med kraftig tannslitasje?

Selv om jeg har hatt en biteskinne i mange år slites tennene likevel og blir stadig kortere. Kjevemusklne/stress ligger nok bak det. Hva kan gjøres, protese? Det blir et større og større problem for meg.

Hva kan man gjøre med kraftig tannslitasje?

Det er vanlig at tennene slites, men det er ulikt hvor mye på hver enkelt. Dette kommer bl a på hva man spiser (vegetarianere har mer nedslitning av tannflatene), og om man har en tendens til å gnisse eller presse tenner. Har man en kraftig aktivitet i kjevemusklene slites bittet ned raskere. Dette kan medføre et problem da tennene, som du har sett, blir kortere. Å rette på dette kan være vanskelig. Å ha en biteskinne om natten er nødvendig. Men på dagen pågår aktiviteten uforstyrret. Høy stressfaktor kan utløse parafunksjoner som tanngnissing, som du så riktig påpeker. Jeg vil anbefale deg å se en bittfysiolog (via f eks henvendelse fra din tannlege) om du ikke tidligere har gjort dette. Iblant kan tennenes plassering være skjev og en bettinslipning hjelpe. Uten å ha sett bittet ditt er det vanskelig å gi noen anbefalinger. Det kommer an på hvor nedslitt det er og hvor det er slitt. Å lage en porselenskrone kan for en del pasienter medføre mer kjeveaktivitet, men er det som har best holdbarhet. Kanskje kan det være aktuelt med en oppbygging av tyggeflatene med plastmaterial for å stabilisere bittet. Jeg håper at en protese ikke er aktuelt enda. Stressfaktoren må ikke glemmes; har du tenkt på hvordan du kan gjøre noe med det? Kanskje er dette det første skrittet du bør ta.

Finnes det andre behandlinger enn en bittskinne?

Jeg har gnisset tenner et halvt år, og har tenkt at det skulle gå over, men det har ikke det. Det er slitsomt fordi jeg våkner minst 3 ganger hver natt og må ta smertestillende for å få sovne. Migrenen har også blitt verre av dette. Jeg har hørt det er dyrt med en biteskinne og lurer på om det er andre alternativer. Alle sier dette kommer av stress, men jeg føler meg ikke mer stresset utover det vanlige.

Finnes det andre behandlinger enn en bittskinne?

Man kan medisinere med en lett beroligende medisin som man tar før man går til sengs over en periode. Dette gjør at du kan slappe bedre av. Medisinen kan skrives ut av din lege eller din tannlege. Oftest kommer tanngnissing fra stress, iblant kan det hjelpe å slipe litt på tennene om det trengs. Prisen på biteskinner varierer. Stress kan utløses av mange faktorer i livet og vi er ulike for hvordan vi reagerer på stressmomenter. Her kan det være til hjelp med et besøk hos en samtaleterapeut. Man kan da få et klarere syn på sin livssituasjon og lære seg å håndtere stresset bedre. Men det er ikke alle som gnisser p.g.a stress, så jeg kan ikke uttale meg hvordan det er i ditt tilfelle.

Kan biteskinnen bli utslitt?

Jeg har hatt biteskinnen nå i 4 år, selv om jeg bare er 23 år (jeg presser tenner om natta). Jeg har slitt tennene på flere steder og bittet passer ikke sammen så bra. De siste månedene har jeg følt at jeg har slitt ut også biteskinnen. Jeg kan våkne om morgenen og kjeven føles øm, og da vet jeg at senere på dagen vil jeg få hodepine. Lurer derfor på om man kan slite ut en biteskinne. Jeg har ikke vært hos noen spesialist, det var min tannlege som ordnet biteskinnen. Burde jeg ta kontakt med en spesialist?

Kan biteskinnen bli utslitt?

En biteskinne blir etterhvert utslitt, fremfor alt om man gnisser mye. Din biteskinne burde kontrolleres av din tannlege. Kanskje hjelper det å bare slipe den slik at den passer bedre. Bittet forandrer seg jo litt etterhvert. Kanskje bør man også slipe litt på tennene om det føles som om de ikke passer sammen. Dette kan din egen tannlege oftest hjelpe deg med, men det finnes også spesialister på dette området.

Hva gjør man med tanngnissing på et barn?

Datteren vår på 2 1/2 år gnisser tenner om natta. Hun sover veldig urolig og spenner seg hele tiden. Tennene slås sammen og gnisser med en utrolig kraft hele natten igjennom. Resten av familien har søvnproblemer av ulydene og hun selv kan umulig ha godt av dette. Hva bør vi gjøre?

Hva gjør man med tanngnissing på et barn?

Det er ikke uvanlig at barn gnisser tenner, men det høres ut som om din datters tanngnissing er så kraftig at man må gjøre noe med det. Man kan sette inn en biteskinne, en plastskinne som settes i kjeven og brukes om natten. På barn lages den ofte i myk plast og når kjevene biter sammen slapper musklene av og tanngnissingen avtar. I visse tilfeller kan tanngnissingen fortsette, men man hindrer at tennene slites ned ettersom barnet biter på skinnen i stedet for på tennene.

Tannhals

Hvordan skal jeg unngå skader fra tannbørstingen?

Jeg har et problem med mine tannhalser. Tannkjøttet mitt er dratt oppover utsiden av flere tenner, spesielt på tredje og fjerde tann fra foran, oppe og nede. Om jeg kjenner med neglen kjennes det ut som et hull, en skade i emaljen. Det gjør ikke vondt, bare hvis neglen treffer akkurat. Tannlegen sa jeg skulle børste med en myk tannbørste, i runde bevegelser, for å få tannkjøttet til å «vokse tilbake». Jeg merker at disse skadene blir større og større, hva skal jeg gjøre?

Hvordan skal jeg unngå skader fra tannbørstingen?

Rådene du har fått er bra. Man kan dessverre ikke få tannkjøttet til å vokse tilbake, men sørge for at skaden ikke forverres. Jeg foretrekker vrimetoden ved tanbørsting, d.v.s. at du med en vridende bevegelse børster ovenfra og ned fra tannkjøttet mot tannkronen, med sentrum i tannkjøttkanten hvor bakteriene samles og gjør mest skade. En myk tannbørste bør alle bruke, den gjør mest nytte og risikoen for tannbørstskader er minimal. Om man har en tendens til å trykke for hardt med børsten kan man forhindre dette ved å holde tannbørsten som en penn. Når et betent tannkjøtt leger blir det mindre hovent, slik at det ser ut som om det drar seg mer oppover, hvilket ikke er tilfelle. Med et operativt ingrep kan man flytte tannkjøttet lenger ned mot tannkronen, om det er estetiskt ønskelig. Den hullaktighet som du kjenner med neglen er den blottede rotoverflaten som er mindre motstandsresistent enn tannkronen.

Tannkjøtt
No FAQs Found
Tannleksikon

Tannleksikon

A

Abrasjon 
Slitasje av tennene

Abscess 
Ansamling av puss/verk

Absorbering 
Ta opp, suge opp

Adhesion 
Feste til, tilknytte 

Afte 
Gulhvite sår på munnslimhinnen, kalles «munnsår»

Aktivator 
Avtagbar tann for å endre relasjonen mellom kjevene

Alveol 
Hulrommet i kjevebenet der tennenes røtter sitter

Alveolarprosess 
Den delen av kjevebenet der tennene sitter

Amalgam 
Materiale som tidligere ble mye brukt i fyllinger. En legering av bl.a. sølv/tinn som blandes med kvikksølv

Analgetika 
Smertestillende

Anamnese 
Tilstandsbeskrivelse som pasienten selv gir. Kan inneholde sykdomshistorie, informasjon om kosthold m.m

Anestesi 
Bedøvelse. Lokalanestesi, bedøvelse som gis der inngrepet skal skje

Anterior 
Fremre

Antibiotika 
Legemiddel som gis ved en infeksjon forårsaket av bakterier

Apex 
Spiss, f.eks lengst ned på tannrøttene

Apikalt 
I retning av rotspissen

Approximalt 
Tannflatene mellom tennene

Atrofi 
Forminsket vevstørrelse

B

Benign 
Godartet

Bifurkasjon 
Delingspunktet på en tann med to eller flere røtter

Bifurkasjonsinvolvering 
Når tannbenet er tapt/borte nedenfor rotens delingspunkt (ofte forårsaket av periodoutitt)

Bitewing 
Et røngtenbilde der tannkronene i over- og underkjeven synes på samme bilde. Røngtenbildet anvendes for å se karies eller hvordan benets nivå er i forhold til tannen. Bitewing er det bildet som oftest tas ved rutinekontroller.

Bro 
Konstruksjon av flere kunstige tannkroner i f. eks. gull eller porselen som erstatter pasientens egne tenner.
Tannlegen sliper til pasientens egne tenner og fester broen til disse.

Bruxisme 
Tanngnissing, tannpressing

Buccae 
Kinn 

Buccalt 
Den siden av tennene som vender mot kinnet

Buffere 
Stoffer i spyttet som motvirker PH fall

C

Candida 
Sopp som i enkelte tilfeller kan forårsake rødhet og svie i munnslimhinnen

Cement 
Det hardvevet som dekker tannens rot. Cement er også et tannmateriale som anvendes for å sette fast f.eks gullkroner

Cervikalt 
I retning fra tennenes krone mot tannrotens begynnelse

Cervix 
Rot

D

Dekubitus 
«Gnagsår» forårsaket av en tannprotese som ikke sitter bra

Demineralisering 
Mineralsalter som forsvinner ut av tennenes hardvev ved kariesangrep

Dental 
Fra ordet dent (tann), ord som hører til tennene

Dental fluorose 
Forstyrrelse i tennenes mineraliseringen som forårsakes av høye doser fluor under tannutviklingen. Kan være små skader knapt synlige for øyet til større groper i tennene.

Dentin 
Det harde vevet som finnes innenfor emaljen

Depuration 
Fjerning av tannstein med instrument

Diastema 
Mellomrom mellom tennene

Distalbitt 
Overkjeven er lengre frem enn underkjeven i forhold til et normalbitt. Også kalt «overbitt».

Distalt 
Retning «bakover i munnen». Distalt på en tann er den bakre flaten.

E

Emalje 
Den ytre hardvevet på tannen, kroppens hardeste vev

Endodonti 
Læren om rotfylling

Epitel 
Ytre sjikt av munnslimhinnen

Erosjon 
Slitasje eller nedbrytning av vev, fører til sår på slimhinnen eller at tennenes hardvevet forsvinner – forårsaket av ulike former for syre.

Erupsjon 
Tannfrembrudd

Exartikulation 
Å slå ut en tann

Excavere 
Ta bort/fjerne/»grave ut» f.eks caries.

Exfoliasjon 
Når barnet mister melketennene

Exsudat 
Sårvæske

Extraksjon 
Å trekke ut, f.eks en tann.

F

Facial 
Ord som har med ansiktet å gjøre

Fasadekrone 
En krone der en del lages i tannfarget material

Fissur 
Furer på tennene, vanligvis på tyggeflatene

Fissurforsegling 
Tyntflytende plast legges på fissurene for å forhindre at bakterier setter seg fast der.

Fluor 
Grunnstoff som forekommer naturlig og som har karieshemmende effekt

Foramen 
Åpning eller hull f.eks på rotspissen der nerver og blodårer kommer inn i tannen

Frenulum 
Tungebånd, leppebånd

Fruktose 
Fruktsukker

Fullkrone 
Tannkrone i gull, keramikk m.m som lages av tanntekniker og tildekker hele tannen.

Furkasjon 
Der hvor tannens røtter deler seg (se bifurkasjon)

Furkasjonsinvolvering 
Bifurkasjonsinvolvering- hvis tannbenet er tapt nedenfor rotens delingssted

G

Gingiva 
Tannkjøtt

Gingivitt 
Betennelse i tannkjøttet

Glasionomer 
Hvitt fyllingsmaterial – basert på glasstenpartikler

Glossit 
Betennelse i tungen

Granula 
Korn eller partikkel

Granulationsvev 
Et vev rikt på blodårer – dannes f.eks når sår gror

Gull 
Anvendes av tannteknikere for å fremstille kroner og tannfyllinger

Guttaperka 
Naturlig gummimateriale som anvendes for å rotfylle tenner

H

Helseskjema 
Et skjema som fylles ut om tidligere og nåværende helsetilstand og hvilke medisiner man tar

Hengende broledd 
Del av en bro (brygge) som erstatter en manglende tann

Helprotese 
Protese som erstatter samtlige tenner i over- og/eller underkjeven

Herpes 
Virus som kan gi blemmer i munnen

Highspeed 
Boremaskin som roterer veldig fort og derfor må være vannavkjølt

Hypoplasi 
Hardt eller mykt vev som utvikles ufullstendig. I hardvevet dannes en grop

Immediatprotese 
Protese som lages direkte etter ekstraksjon av tenner og som brukes til tannkjøttet er grodd

Implantat 
Erstatning av vev som mangler, f.eks for tannrøtter, kan være laget både av kunstig og naturlig materiale

I

Incisal 
Skjærekanten på de av tennene som ikke har tyggeflate (fortennene)

Incisjon 
Skår eller snitt som lages ved en operasjon

Incisiv 
Fortann

Infeksjon 
En tilstand som forårsakes av en mikroorganisme, f.eks virus, bakterier eller sopp

Betennelse 
Vevsreaksjon som gir hevelse, utslett, varme og iblant smerte. Kan være reaksjon på f.eks infeksjon eller skade

Initialkaries 
Et lite kariesangrep som vanligvis ikke behandles, da det bare er i den ytre delen av tannemaljen

Innervasjon 
Nervetilførsel, i vev hvor det fra før finnes nerver

Interdentalt 
Mellomrommet mellom tennene

Interdentaltannbørste 
Liten «flaskebørste» for rengjøring mellom tennene

Interferens 
Kontakt mellom tennene som forstyrrer sambittet (Suprakontakter)

Intraoral 
I munnhulen

Intraoralt røntgenbilde 
Røntgen som tas når røntgenbildet er inne i munnhulen

Intrudert 
Inntrykket, f.eks kan en tann trykkes inn i kjeven ved en skade

K

Kjevebensforankret 
Et implantat som settes fast i kjevebenet

Karies 
Hull i tennene

Kavitet 
Karieskavitet – hull som dannes når karies bryter ned tannvevet

Keramikk 
Hardt materiale som anvendes til fremstilling av kroner og fyllinger som tannteknikeren lager

Klorhexidin 
Munnskyllevæske som er bakteriedrepende

Kofferdam 
En gummiduk som tannlegen bruker ved f.eks rotfylling og setter rundt tannen for å beskytte denne fra spyttet i munnhulen

Kompositt 
Hvit tannfylling av plastmateriale

Koronal 
En retning fra roten mot tannens krone

Krittkaries 
Et lite kariesangrep som vanligvis ikke behandles, da den bare er i den ytre delen av tannemaljen. Ser hvitere ut enn resten av tannen og kalles derfor «krittkaries»

Krone 
Den delen av tannen som normalt synes i munnhulen og består av dentin og emalje. En krone brukes også for å beskrive erstatningen for en tapt tannkrone, f.eks gullkrone/porselenskrone

Kusp 
Spissen, toppene på tennenes tyggeflater

Kuspid 
Hjørnetann

Kyrettage 
Skrape bort vev som er infisert

L

Labial 
Ord som har med leppe å gjøre

Lactobacill 
Bakterie som finnes i munnen, en del av de bakterier som medvirker til forekomst av karies

Lapp 
Del av vev som kirurgisk tas bort fra omkringliggende vev foruten en del som sitter fast i det opprinnelige vevet som har kjertel/nervetilførselen igjen

Larynx 
Strupehode

Lateralt 
Til siden

Leukoplaki 
En hvitaktig forandring i slimhinnen som ikke går an å skrape bort

Lichen 
Hvitaktig forandring med røde innslag

Lingua 
Tunge

Lingualflate 
Den flaten på tennene som vender mot tungeflaten

Lipom 
En godartet fettsvulst

Lokalbedøvelse 
En bedøvelse som bare bedøver området der inngrepet skal utføres

Luxasjon 
Løsning

Luxere 
Vri, løsne

M

Malign 
Ondartet

Mandibel 
Underkjeven

Masseter 
Den store tyggemuskelen

Matrisebånd 
Et formfast bånd av plast eller metall som brukes som en form rundt tannen når den skal fylles

Maxilla 
Overkjeven

Mesialbitt 
Underkjeven er lengre frem enn overkjeven i forhold til ett normalbitt. «Underbitt»

Mesialt 
Retning fremover I munnen, mesialflaten er det fremre flaten på en tann

Metallbundet porselen 
En type materiale hvor tannteknikeren brenner porselen fast på en metalldel. Materialet brukes på kroner og broer.

Molar 
De to bakerst jekslene i hver kjeve, pluss visdomstannen

Mucosa 
Slimhinne

Munnsår 
I daglig tale omfatter dette både sår og blemmer i munnen. Årsaken til munnsår kan være virusinfeksjon, «gnagsår» av dårlig sittende protese, afte m.m. Om et sår ikke gror skal man alltid kontakte sin tannlege

Munntørr 
For lite spyttproduksjon gjør at man blir tørr i munnen. Årsaken kan være nervøsitet, medisinering, skade på spyttkjertlene som produserer spytt m.m

N

Natriumfluorid 
NaF fluorsammensetning som forekommer i bl.a Fluortabletter

Natriumklorid 
NaCl, kokesalt, anvendes i fysiologisk saltvann ved rengjøring

Nekrose 
Dødt vev

Neuralgi 
Nervesmerte

Nikotinstomatit 
Slimhinneforandring som kommer av røyking. Forandringene sitter i ganen

O

Okklusalt 
På tyggeflaten

Okklusalflate 
Tyggeflaten på jekslene

Okklusjon 
Hvordan tennene passer sammen når man biter sammen

Odontologi 
Læren om tennene, munnhulen og tilhørende vev og deres sykdommer

Oral 
Er et ord som har med munnen å gjøre, f.eks oral røntgen (munnrøntgen)

Ortodonti 
Tannregulering

Ortopantomogram 
Røntgen der røntgenbildet sitter utenfor munnen og bildet tas med et spesielt apparat. Røntgenbildet viser begge kjevene og samtlige tenner

Os 
Benvev

Ostitt 
Betennelse i benvevet

P

Palatinalt 
I retning mot ganen

Palatinalflate 
Flate som vender mot ganen i overkjeven

Papille 
Tannkjøtt som er mellom tennene

Periodontitt 
Tannløsning, betennelse i tannkjøttet, tannben og de vev som er tannens feste i benet

Periodonti 
Læren om tannløsningsykdommer

Parotis 
Spyttkjertel som sitter ved øret. Den kjertel som blir betent ved kusma

Partialprotese 
Delprotese

Patogen 
Sykdomsfremkallende

Patologi 
Læren om sykdommer

Pedodonti 
Barnetannpleie

Periapikal 
Rundt tannens rotspiss

Periimplantit 
Betennelse i vevet rundt et implantat

Perikoronit 
Betennelse rundt en tannkrone, som oftest en visdomstann

Perkusjon 
Støte

Perkusjonsømhet 
En tann som er øm dersom man «banker» på den

Plack 
Bakteriebelegg på tennene og munnhule

Plakkindex 
Forteller om hvor stor del av tannen som er dekket av plakk

Porselenskrone 
Tannkrone i porselen som tannteknikeren lager som en erstatning for tannvev som er borte

Posterior 
Retning bakover

Postoperativ 
Etter operasjon

Premolar 
De to jekslene som er foran molarene i hver kjeve

Preparere 
Forberedelse, når man preparerer en tann borer man bort tannsubstans slik at man kan sette på en tannkrone

Primære tenner 
Melketenner, den første serien tenner man får i livet

Primærkaries 
Initialkaries, kritkaries, et lite kariesangrep som vanligvis ikke behandles, da det er i ytre delen av tannemaljen, ser hvitere ut resten av tannen

Profylakse 
Forebyggende pleie

Protesetomatit 
Betennelse i slimhinnen under en protese

Pulpa 
Blodårer og nerver i midten av tannen

Pulpektomi 
Tannlegen fjerner deler av pulpan når den er betent og rotfyller deretter tannen

Pulpit 
Betennelse i pulpavevet. Pulpaen består av blodårer og nerver midt i tannen

Puss 
Verk

R

Rebasere 
På en hel- eller delprotese legges det et kompletterende materiale for å få bedre passform

Remineralisation 
En gjenmineralisering av et hardvev som har mistet mineraler, f.eks gjennom et kariesangrep

Resorbere 
Å miste vev gjennom nedbrytning som følge av f.eks skade eller infeksjon. Resorpsjon skjer også naturlig f.eks når man mister sine melketenner.

Retraktion 
Gingival retraksjon, tannkjøttet trekker seg tilbake på grunn av betennelse i tannkjøttet, bruk av for hard tannbørste m.m.

Røntgen 
Et røntgenbilde som man tar i munnen brukes for å se karies, tannløsning, sykelige forandringer i kjevene, kjeveutvikling m.m.

Rot 
Den delen av tannen som sitter i tannbenet.En tann har normalt fra en til tre røtter. Tannroten består av dentin og ytterst rotcement

Rotfraktur 
At roten er brukket

Rotfylling 
Tannens pulpa fjernes og man fyller igjen tannen med rotfyllingsmateriale

Rothinne 
Mellomrommet mellom tann og tannben som består av bindevevsfibre

Rotkanal 
Det hulrommet i tannen som inneholder nerver og blodårer

S

Spyttsten 
Mineralisert materiale i en spyttkjertel eller spyttkjertelgang, jmfr. Nyrestein, gallestein

Sekundærkaries 
Karies i tilknytning til en krone eller en gammel fylling

Status 
En tannstatus viser f.eks hvor mange tenner og kariesangrep som finnes, en periodontalstatus viser tilstanden til tannkjøtt og tannben

Steptococcus mutans 
Bakterie som finnes i munnen. En av de bakterier som medvirker til forekomst av karies

Stomatit 
Betennelse i munnslimhinnen

Subgingivalt 
Under tannkjøttet

Superior 
Øverst

Supragingival 
Ovenfor tannkjøttkanten

Sutur 
Tråd som blir brukt i kirurgi for å sy i vev

Suturere 
Sy

Soppinfeksjon 
Infeksjon i slimhinnen forårsaket av soppen candida albicans

Sårpakning 
Fyllingsmateriale over en sårflate, f.eks et periodontalkirurgi

T

Tannsten 
Forkalkete bakteriebelegg (plakk)

Temporalis 
En tyggemuskel på siden av hodet

Temporær 
Midlertidig

Titan 
Metall som brukes bl.a til implantater

Trøske 
Candidainfeksjon, soppinfeksjon

Toxikologi 
Læren om gifter

Toxin 
Gift

Transplantasjon 
Kirurgisk overføre vev mellom individer eller internt på ett individ

Trauma 
Skade gjennom vold eller ulykke

Tumor 
Hevelse, vevsnydannelse

Tungepapille 
Tungslimhinnen består av veldig små slimhinneforhøyninger

Tungerygg 
Oversiden på tungen

U

Ulcerasjon 
Sår

Underbitt 
Mesialbitt, underkjeven lengre frem en overkjeven i forhold til et normalbitt

V

Vesikel 
Blemme

Visdomstann 
Tredje molaren

X

Xerostomi 
Tørr munn

Xylitol 
Bjørkesukker

Z

Zinkoxideugenol (-Zeug) 
Materiale som brukes bl.a som provisorisk fyllingsmateriale

Tannproteser

Hvordan fungerer en tannprotese?

En tannprotese lages etter å ha tatt et avtrykk av pasientens tannløse kjeve. Med avtrykket som base lager man en protese som består av plastakrylat. Tannprotesen setter man fast i munnen og den dekker hele gommen. Den sitter selv når man spiser, men på natten tar man den ut. I begynnelsen kan det være vanskelig å både snakke og spise, men det bruker å gå forholdsvis raskt å venne seg til en protese i munnen. En tannprotese kan iblant gjøres for å erstatte et par tenner og da sitter den fast med klemmer på de tennene som er igjen.

Skal det gjøre vondt med en nylaget protese?

Jeg har fått en helprotese i underkjeven, og hver gang jeg tar på meg dem gjør det forferdelig vondt. Har hatt dem i en uke og lurer på om det er er jeg som er uvant med protesen, eller om den burde justeres?

Skal det gjøre vondt med en nylaget protese?

Når man nettopp har fått en protese kan det ta noe tid før slimhinner og underliggende benvev har vent seg til det nye. Det kan bli en overgangsømhet. Det skal ikke gjøre så vondt som du beskriver. Det kan være en detalj på protesen som trykker på og som trengs å jevnes til. Jeg foreslår at du kontakter din tannlege slik at han kan se på den og eventuelt justere den.

Tannregulering

Er overbitt arvelig og kan langvarig amming årsake karies?

Min datter på 7 år har et kraftig overbitt på 11 mm. Tannhygienisten mener det kan bli aktuelt med en tannregulering. Er det nødvendig med en fast regulering, eller kan det behandles med f eks en nattskinne? Hvor lenge kan behandlingstiden antas å bli? Kan overbitt ha medføfte årsaker? Jeg hadde som barn et kraftig overbitt som man sa kom av å suge på tommelen, men min datter brukte smokk og da kun i innsovningen over en kort periode. Kan det være så at overbitt er medfødt? Kan langvarig amming gi tannproblemer ved 7 års alder? Min datter har ikke hatt noen problemer med karies tidligere men nå har hun antydning til angrep på tennene. Kan karies (relatert till amming) komme så mange år etter avsluttet amming?

Er overbitt arvelig og kan langvarig amming årsake karies?

Kjevenes anatomi er arvelig men ettersom man bærer på flere anlegg kan man aldri på forhånd vite hvilke som slår gjennom og resulterer i f eks et overbitt. Et overbitt behandles oftest med en nattregulering mens de permanente tennene i sidepartiene vokser frem. Vanligvis i de tidlige tenårene. Om risikoen er stor for at tennene skulle skades ved en eventuell ulykke, kan man behandle tidligere. Man må se på bittet som helhet og bedømme årsaken til bittfeilen. Om det kommer av at kjevene er ulikt store, eller om det kommer av at fortennene luter fremover veldig mye. Bedømmingen gjøres oftest av en spesialist i tannregulering. Morsmelk er veldig søtt og kan gi kariesskader når barnet begynner å få tenner. Et kariesangrep kan bruke variabel tid på seg å utvikles og det kan også leges. Det som er avgjørende for kariesprosessen, er hvor ofte man spiser eller drikker sukkerholdige produkter. Det som ofte glemmes, er at nesten alle matvareprodukter inneholder noe sukker. Også frukt. Man skal altså unngå småspising, av hva det enn måtte være. Dessuten er det naturligvis viktig å holde tennene rene.

Kan fikseringen gjøres med en tynnere tråd eller på et annet vis?

Jeg har fiksering, dvs en ståltråd som sitter på baksiden av fortennene. Mitt problem er at jeg kjenner denne fikseringen med tungen hele tiden, noe som føles veldig ubehagelig samt at jeg ikke kan bite sammen ordentlig uten å bite på den. Finnes det noe alternativ til denne ståltråden, f eks en tynnere tråd, eller en tråd i et annet materiale?

Kan fikseringen gjøres med en tynnere tråd eller på et annet vis?

Når man har fått noe nytt i munnen tar det litt tid å venne seg til dette. Men du skal ikke bite på tråden, da må den justeres. Dette kan være anledningen til at du har vanskelig for å venne deg med den. Jeg synes du bør ta kontakt med din tannlege for å få den justert. For at tennene ikke skal kunne flyttes tilbake og all behandling være forgjeves, kreves en ganske kraftig tråd. Jeg tror ikke at en kevlartråd holder for fiksering av tannregulerende bitt, uten at man er henvist til ståltråden. Det vil bli ganske klumpete fordi man må klistre den fast med kraftige lag av plast. Noen annen fiksering kjenner jeg ikke til.

Blir det trangere mellom tennene når jeg blir eldre?

Det er nokså trangt i begge kjevene. Et par av mine fortenner står en anelse skjevt men det er ikke noe min tannlege har påpekt. Kan det bli verre med årene? Og er det mulig å gjøre noe uten å ha regulering på utsiden?

Blir det trangere mellom tennene når jeg blir eldre?

Om man skal ha tannregulering eller ikke, kommer fremforalt på om det finnes feilstillinger for bittet som er skadlige eller innebærer en risiko at det skal bli komplikasjoner i framtiden. Kjeveledd og muskler kan bli overbelastet. Eller så trangt mellom tennene at det er vanskelig å gjøre rent og at det er en risiko for karies eller at tennene løsner. Man kan naturligvis ordne tenner som står trangt fordi det ikke er estetisk tiltalende heller, men dette er ikke like nødvendig fra tannlegens synspunkt, så her må du som pasient fortelle din tannlege om hvordan du ser på saken. Er det trangt mellom tennene blir det iblant noe trangere med årene. Bittet endrer seg mindre etter 26 års alderen, da visdomstennene har kommet fram.

Det du må gjøre nå, er å komme deg til en spesialist i tannregulering. Han eller hun ser på bittet ditt og stiller en diagnose. Deretter får du vite hvilken behandling som passer best for deg, hva det koster og hvor lang tid det forventes å ta. Hvis det er mulig kan du kanskje få en tannregulering som ikke synes, men det må du snakke med behandlende spesialist om.

Er tannregulering best når jeg har slått ut en tann?

Jeg slo ut den nest siste toårsjekselen min nede og gikk til tannlegen, men tannen kunne ikke settes inn fordi roten hadde sprukket. Siden jeg bare er 23 år og ikke ønsker kunstige tenner foreslo tannlegen at jeg oppsøkte en kjeveorteoped som kunne sette en string (regulering) på tennene nede, og han mente at dette ville gi det peneste resultatet siden resten av tennene er fine. Hvor lenge må jeg gå med reguleringen? Tror du det fremdeles vil bli et mellomrom mellom tennene? Jeg får også opp en visdomstann nede ved siden av den andre tolvårsjekselen, og tannlegen rådet meg til å gå til kjeveorteopeden før denne var kommet opp. Hvorfor?

Er tannregulering best når jeg har slått ut en tann?

Jeg synes det høres ut som om tannregulering er et bra alternativ. Vanligvis tar tannregulering 2 år. Oftest går det å få sammen tennene helt, men skulle det bli et lite mellomrom kan dette bygges sammen ved hjelp av at man legger litt plast på noen av tennenes sider, alternativt lager en krone eller porselensfylling. Tennene har en tendens å flytte forover i tannbuen og i perioden der visdomstannen kommer opp, får man litt ekstra hjelp, samtidig som den har større sjanse til å kommer på rett plass.

Kan overbitt gi lesping?

Overbitt kan påvirke talen, og jeg har problemer med s-lydene. Kan mitt overbitt på ca 8 mm (midt mellom over- og underkjeve) gi opphav til lesping? Da jeg var yngre var det snakk om tannregulering men det ble aldri noe av. Bør jeg idag regulere overbittet? Hva har jeg å vinne på å regulere tennene?

Kan overbitt gi lesping?

Ditt overbitt kan være en av årsakene til din lesping. Men man kan nok ikke love sikkert at du vil slutte å lespe bare fordi du får overbittet justert. 8mm er ikke så stort overbitt. For å kunne snakke om hva du vil vinne på en tannregulering, må man se på bittet og konstatere hvilke tenner som behøver å flyttes og hvilket resultat man er ute etter. Dette kan en spesialist i tannregulering hjelpe deg med. Jeg anbefaler deg å til en slik spesialist.

Hvilken risiko finnes ved kjeveoperasjoner?

Jeg har hatt regulering i snart 10 år, de siste 6 med fast tannregulering. Om 1 måned skal jeg gjennom en stor kjeveoperasjon der underkjeven skal flytes fram og overkjeven skal flyttes opp. Jeg lurer på om det er noen større komplikasjoner med dette, at man mister følelsen osv.

Hvilken risiko finnes ved kjeveoperasjoner?

Når man gjør en større kjeveoperasjon og flytter over- eller underkjeven, er det alltid en risiko at nerver kan skades, eller kommer i klem. Sjansen er dog stor for at nervene reparerer seg selv og du vil få tilbake følelsen. Det kan ta en god stund, opp til et havlt år og noen ganger lenger. Jo yngre man er, jo bedre klarer kroppen å lege skader og man gjør altså en slik operasjon når man mener at kjeven er ferdig utviklet. Du er fortsatt så ung at prognosene er på din side. For å få et mer eksakt svar synes jeg du skal spørre kjevekirurgen, han vet hvilke nerver som eventuelt kan skades. Det er uvanlig at man får varige mén. En risiko for infeksjoner finnes ved en slik operasjon og man medisinerer iblant med penicillin i som forebyggende om man mener det er nødvendig.

Når har man et gummibånd rundt nakken ved tannregulering?

Årsakene til at man tannregulerer et overbitt kan være flere; fordi det er trangt kan tennene stå ut, overkjeven kan være for langt fram i forhold til underkjeven osv. Når man bruker et gummibånd rundt nakken kommer det av at man vil ha motstand. Kraften kan behøves om tennene i overkjeven skal holdes eller trykkes tilbake noe som da gjøres ved å ha båndet rundt nakken. Det finnes andre metoder, som en tannstilling som over en lengre tid sitter fast på alle tenner. Hvilken metode man bruker kommer an på hva bittavvikelsen kommer av og hva man vil oppnå med tannregulering.

Tannskader

Hvorfor løsner tannen tross behandling?

Jeg slo ut tennene for 2 år siden. De ble satt inn igjen og sitter fint nå. Derimot har det begynt å syns en liten forandring på røntgenbilder som viser at beinet har begynt å gå inn på rotens område. Hva skjer når tennene løsner og når kan man regne med at dette vil skje? Når «svartner» tennene som man hører at døde tenner etterhvert gjør? Er det titanimplantat som gjelder når de har løsnet? Kan jeg spise med protesen som jeg antar jeg vil få mens skruene leges inn i beinet? Kan jeg få det samme tannutseendet jeg har nå med et implantat?

Hvorfor løsner tannen tross behandling?

Jeg går ut fra at tennene ble rotfylt i fobindelse med at de ble satt tilbake. Ettersom den ømfintlige rothinnen som omgir tannens rot trolig ble skadet i ulykken, har nå en komplikasjon oppstått og tannens rot har begynt å gjenoppbygges. Dette kan ta lang tid, men på sikt må nok tannen tas bort. Dette gjøres enten så snart som mulig eller så velger dere å vente til nesten hele roten har forsvunnet. Dette kan ta et par år. At tennene blir svarte kommer av nedbrytningsprodukter fra den skadede tannpulpen, tannens kjerne og nerveforsyning. Om tannen er ordentlig renset trenger den ikke å bli misfarget i det hele tatt. Valg av terapi når tannen tas bort, kommer an på hvordan tennene ved siden av ser ut. Å lage et implantat er et bra alternativ. Naturligvis skal du kunne spise mens skruen leges. Implantatene i dag er veldig pene og bedre utformet enn for noen år siden. Det vanskelige er å delen ved tannkjøttskanten å se bra ut. Men med en skikkelig får du et optimalt implantat. Be om å få se bilder på hvordan det kan se ut.

Kan en tannskade gi varige smerter?

Jeg fikk en real smell på fortennene for 6 dager siden på trening. Venstre fortann i overkjeven har siden vært vond. Jeg synes også den er litt løs men det merkes ikke så godt. Det blir bedre og bedre, men jeg er undrer på om roten kan være skadet siden jeg fremdeles har ising i tannen, samt smerter ved å tygge.

Kan en tannskade gi varige smerter?

Et slag mot en tann kan gjøre at tannen løsner noe uten at det trenger være noen fare. Tannen kan også være øm en periode som andre slag man får mot kroppen. Om slaget er kraftig kan roten skades slik at tannen ikke leger og i værste fall må man rotfylle den. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med en tannlege for å ta røntgenbilder og bedømme hvor omfattende skaden er.

Kan man ordne en tann med avslått hjørne?

Jeg slo av et hjørne (ca 2 mm) på den ene fortanna for et par år siden. Tannlegen slipte tannen jevn og det synes ikke spesielt. Men siden da har det løsnet små fliser av tannen. Det er snart tid for å gå til tannlegen igjen (en gang i året) og han sliper vel tannen igjen. Men slik kan jeg jo ikke holde på, da har jeg jo ikke mere tann igjen om 10 år!! Kan man ikke ordne tannen på annet vis?

Kan man ordne en tann med avslått hjørne?

Slår man av en bit av en tann kan man slipe den av for å jevne til tannen, om det ikke har gått av for mye av tannen. Om det er en større del av tannen kan man ordne den. Dette gjøres dels av estetiske hensyn, dels for at dentinet (den delen av tannen som er innenfor den ytre harde emaljen) hvis det er blottlagt, er ømfintlig og kan ise om man spiser noe kaldt eller varmt. Man bruker plastfyllinger som man fester på tennene uten å borre spesielt mye. Fyllingene blir ofte svært holdbare og det er mange hvite fargenyanser å velge mellom, noe som gjør at fyllingen vises svært lite.

Skal en utslått melketann settes tilbake i munnen?

Min sønn på 4 år slo ut en fortann i barnehagen. Hvorfor satte ikke tannlegen den inn igjen?

Skal en utslått melketann settes tilbake i munnen?

Det er vanskelig å få en melketann å vokse fast i kjevebeinet hvis den settes tilbake. Det kreves også mange kontroller og behandlinger (bl.a. rotfylling). Melketennene er viktige å ha for at bittet skal utvikles normalt, men dess nærmere man kommer den tiden da barnet likevel skal miste sine tenner (6-årsalderen for fortennene) dess mindre betydning for bittutviklingen har de.

Tannsprekker

Tannsprekker

Tanntrekking

Skal jeg la tannlegen trekke visdomstannen?

På grunn av en visdomstann har jeg fått vondt for å tygge og kan ikke åpne munnen ordentlig. Ved et besøk hos tannlegen ble det tatt røntgenbilder og jeg fikk pencilin og smertestillende mot betennelse under tannkjøttet ved tannen. Han ville ta bort tannen fem dager senere, fordi han mente det ikke var nok plass til tannen. Jeg har tidligere fått høre at jeg ikke ville få noen problemer med mine visdomstenner. Skal jeg la ham trekke min visdomtann?

Skal jeg la tannlegen trekke visdomstannen?

Å bedømme hvorvidt visdomstenner vil bli et problem i fremtiden, er ikke alltid så lett. Men om de blir det og man antar at visdomstennene ikke kommer til å få plass i fremtiden, synes jeg det er klokt å trekke visdomstannen så fort som mulig.

I ditt tilfelle, har du fått en antibiotikakur og det er lurt å ta bort tannen mens kuren pågår, som din tannlege har foreslått. Da blir det også mindre risiko for infeksjoner etter inngrepet.

Tannverk

Kan visdomstennene være årsak til mine problemer?

Jeg opplever et verk og tretthet som lokaliseres til halsen (ved kjeven, under øret), nederste tannrad og gommen. Tungen kjennes annerledes – med nedsatt bevegelse. Dette har pågått i lengre tid (opp til et år, med tiltagende styrke). Noen halsinfeksjon har jeg ikke. Jeg lurer derfor på om det kan være visdomstennene som er på vei.

Kan visdomstennene være årsak til mine problemer?

En tannlege kan konstatere om det er visdomstenner som kan være årsaken. En annen mulighet kan være at du presser eller gnisser tenner og behøver en bittskinne. Din trøtthetsfølelse og den nedsatte bevegeligheten kan tyde på det. Jeg anbefaler deg å prate med din tannlege.

Hvorfor blir det verk etter en rotfylling?

Jeg har i noen år hatt problemer med en rotfylt hjørnetann i underkjeven. Min tannlege har gjort om rotfyllingen fire ganger. Etter den siste fyllingen for en uke sidan, gjorde det ekstremt vondt når tannlegen forseglet rotkanalene. Denne smerten sitter fremdeles i og tannen er øm og verker. Hva kommer dette av?

Hvorfor blir det verk etter en rotfylling?

At tannen verker de første dagene etter en rotfylling, er ikke så uvanlig. Det bruker å gå over av seg selv og inngår i den normale legingsprosessen. Hvis ikke kan man lure på om fyllingen er for høy, eller om det er en sprekk i tannen. Alternativt kan man spørre om rotkanalen er bakteriefri, d.v.s. ordentlig renset, men siden rotfyllingen har blitt gjort noen ganger, får man anta att det ikke er tilfelle. Det kan ta tid før en rotfylt tann blir helt frisk.

Hva kan gi smerte på plassen til en visdomstann?

Har ekstrem tannverk i nedre høyre kjeve der visdomstannen ska sitte. Jeg kan ikke se visdomstannen. Hva kan det skyldes?

Hva kan gi smerte på plassen til en visdomstann?

Smerter i tenner og kjeve er alltid vanskelig å finne den eksakte årsaken til. I ditt tilfelle kan det være en visdomstann som ikke har kommet opp og som antageligvis rører på seg eller ligger og presser på tannen foran. Smertene kan også komme fra f. eks. tannen foran, eller fra kjeven om du gnisser tenner. Jeg synes du skal ta kontakt med en tannlege for undersøkelse og røntgen.

Hvordan vet man at man har et hull?

Jeg kjenner en iling i noen av mine tenner når jeg spiser noe kaldt eller søtt. Da jeg var hos tannlegen for ett år siden, kjente jeg også ilingene, men ikke like mye. Da hadde jeg ingen hull.

Hvordan vet man at man har et hull?

Et kariesangrep kjennes ved at, som du beskriver, tannen blir ømfintlig for kaldt og varmt eller øm når man biter på den. Verk og ilinger i tannen kommer av at pulpen (nerver og kjertler inne i tannen) er betent. Iblant kan det være vanskelig å lokalisere hvor verket kommer fra, dvs om du tror at du har vondt i en spesiell tann kan det egentlig være nabotannen som er årsaken til smerten. Selv betent tannkjøtt kan iblant gi iling/verk i tannen. For å oppdage karies kan tannlegen se på tannen om den er misfarget, som den blir med karies. Røntgen brukes for å se mindre kariesangrep mellom tennen. Man kan også få tannverk og ilinger i en tann hvis den blir overbelastet av tanngnissing eller tannpressing. Ofte kan tannlegen se det ved å å se slipespor på tennene eller i fyllingene. Behandlingen kan være å slipe tennen slik at de passer bedre sammen eller at man biter på en plastskinne som tannleger lager og som avlaster bittet. I sjeldne tilfeller kan forandringer i benet hvor tannen sitter fast, gi smerte. Man diagnostiserer dette med røntgen. En vanlig årsak til ømfintlige tannhalser er at tannkjøttet har dratt seg tillbake og at en del av rotoverflaten synes. Tannlegen kan pensle på en lakk som inneholder fluor og som i mange tilfeller kan hjelpe mot en ømfintlig tannhals. Også fluor fra bl.a. tannkrem forsterker rotoverflaten slik at den ikke blir så ømfintlig og du kan også bruke andre fluorholdige preparater som fluortabletter, fluorskylling mm.

Går tannverk over av seg selv?

Jeg har fått tannverk! Får ikke sove om natta, hva kan jag ta mens jeg venter på behandling? Alvedon hjelper ikke! Går verket over av seg selv?

Går tannverk over av seg selv?

Tannverk kan ha ulike årsaker. Den vanligeste årsaken er at man har en tann som har hatt et dypt kariesangrep og der pulpen har blitt påvirket. Tannverk kan være smertelig noe som til en viss grad kommer av at betennelsen i tanna er innesluttet av tann og bein og hevelsen har ingensted å gå (jmf en skade i huden som kan heve og ikke trykker på noe annet). Verket kan gå over av seg selv om verket som oppstår i tannen får et sted å ta vei ved at beinet brytes ned og det dannes en fistel. Dette skal man ikke vente på men gå til en tannlege. Det er viktig å fjerne årsaken til infeksjonen. Om Alvedon ikke hjelper kan man prøve andre typer smertestillende preparater, f.eks. Treo eller lignende som inneholder acetylsalicylsyre. Spør på apoteket. Med et slikt kraftig verk som du har, kan det være vanskelig å få tak i et reseptfritt middel.

Tungen

Hva er en geografisk tunge?

Min tannlege sier at jeg «geografisk tunge». Hva er det? Kan det behandles?

Hva er en geografisk tunge?

Tungen er en muskel, bekledd med en veldig spesialisert slimhinne, bl. a. bestående av ulike typer av papiller. En geografisk tunge er flekkete og endrer ofte utseende. Flekkene kan være omgitt av gule eller hvite, iblant noen opphøyde girlandformede linjer. Flekkene kommer av at en slags papiller (filiforma papiller) mangler der. Geografisk tunge forekommer hos 8,5 % av befolkningen og er ganske vanlig. I blant kan en geografisk tung svi, enten spontant eller om man spiser en viss type mat. I så fall kan man behandle tungen. Har man ingen symptomer gjør det ingenting.

Hvorfor er tungen øm?

Jeg har ikke akkurat vondt i tungen, men den er øm. Når den blir irritert dukker det opp veldig små røde prikker på den. Hva er dette? Kan jeg gjøre noe spesielt for å gjøre den mer normal? Hva kommer alt dette av? Det ser ut som om tungen har vært full med sår tidligere og så grodd sammen litt rart. For et par-tre år siden hadde jeg et slags virus som satte seg i munnen. Både tungen og resten av munne ble full av sår og det gjorde veldig vondt.

Hvorfor er tungen øm?

Tungen har normalt groper og furer som kalles fissurer. Fissurene kan variere i dybde, og visse personer har sterke fissurer på tungen uten at det er unormalt. At du er øm og at det svir kan ha mange årsaker, alt fra vitaminmangel og allergi til virusinfeksjoner. Om man har små blødninger på tungen kan det gi ømhet. Ømheten kan komme av at man beveger tungen mye, man får rett og slett en stiv muskel. Jeg anbefaler å få en tannlege til å se på tungen og eventuelt gi deg råd eller noen form for terapi.