Tennene var kirurgenes viktigste verktøy da 17-åringen knuste ansiktet

17 år gamle Mari knuste ansiktet i en alvorlig sykkelulykke som endte i at ansiktet dundret inn i en stein i elvekanten. “Noe av det første jeg tenkte på var tennene mine. Jeg var så utrolig glad i dem,” forteller Mari til NRK. Tennene skulle også bli kirurgenes viktigste verktøy for å rekonstruere ansiktet.

Avansert maxillofacial kirurgi

Kjeve- og ansiktskirurg Pål Galteland jobber ved Colosseum Tannlege Lillestrøm og Oslo universitetssykehus og gjorde de første operasjonene på Mari. Pål er en av få spesialister innen kjeve – og ansiktskirurgi, eller maxillofacial kirurgi, og har lang erfaring med store og komplekse skader i ansikt.

Pål Galteland er kjeve- og ansiktskirurg ved Colosseum Tannlege Lillestrøm

Det var Pål som tok i mot Mari etter ulykken. Da hastet det med å stabilisere ansiktet og stoppe blødningene. “Midtre delen av ansiktet var helt knust, og det var bare ørsmå beinfragmenter igjen,” forteller han til NRK. Aller verst var skadene midt i ansiktet, med store brudd i underkjeven og knust overkjeve. Tennene var løsnet og lå løse blant knuste beinfragmenter. En liten kirurgisk feil kunne få store konsekvenser. “Det ble litt spesielt med Mari, som var så ung. Hun var 17 år og hadde hele livet foran seg,” forteller Pål. Mari H. HegvikMari H. Hegvik

Kjeveavstøpning hos kjeveortoped

Etter åtte år med tannregulering var Mari stolt av perleraden. Nå var den ødelagt for alltid. Heldigvis hadde Maris kjeveortopede gipsavstøpningen av kjevene hennes enda. Kopi av avstøpningen hun tok da hun hadde tannregulering ble sendt til Ullevål, sammen med bilder og røntgenbilder. “Da visste vi hvordan kjeven opprinnelig hadde vært. Det ga oss et utgangspunkt for å bygge videre,” forteller Galteland.

Deler av kjeven måtte tas ut og bygges sammen på operasjonsbordet før de kunne sette den inn igjen og skrus fast. For at skjelettet skulle gro måtte Mari gå med kjevelås de første åtte ukene etter operasjonen. En del av kjevelåsen var en hvit skinne i overmunnen. “Da så det ut som jeg hadde tenner, i hvert fall fra avstand,” sier Mari til NRK.

Gebiss på fest
Mari før ulykken. Foto: privat/NRK

Mari bestemte seg tidlig for å smile, selv uten tenner.Hun var på plass ved skolestart knapt en måned etter ulykken. Etter noen måneder fikk hun sitt første gebiss. “Venninnegjengen sa de aldri hadde trodd de skulle sitte der på kollokviegruppe og se et gebiss på bordet. Og på fest hadde vi jo mye artig med det,” ler Mari til NRK-journalisten. En gang glemte hun igjen gebisset på nachspiel. Da måtte moren på gebissjakt.

Perleraden på plass igjen

Nå har Mari fått festet bro med nye tenner. De ligner på dem hun hadde, takket være avstøpningene hos kjeveortopeden år tidligere. Nå er Mari nesten lik seg selv igjen. Hun er imponert over hva kirurgene har utrettet. “Jeg var aldri redd for at dette ikke skulle gå bra,” forteller Mari.

Les hele saken på NRK »