Bedøvelse

Du får ikke hull i en tann som er ren, heter det i sangen, men er det så enkelt?

Karies, tannråte eller hull i tennene er noe de fleste av oss opplever og de aller fleste synes det er smertefullt. Det er flere ulike årsaker til at man får hull i tennene, som kosthold og daglig tannpleie, og har man først fått karies er det ofte ingen vei utenom boring.

Det er ofte vanskelig å finne ”det skjulte sukkeret” i kostholdet vårt. Matvarer som man forventer er sunne, inneholder ofte store mengder sukker. Et eksempel på dette er brunost. Den lettere varianten inneholder langt mer sukker en den vanlige, selv om fettmengden er redusert. Og dette er et produkt som inneholder mye sukker i utgangspunktet. Produkter som brød, frokostblandinger og juice har ofte høyt sukkerinnhold, så her gjelder det å finne balansen. En voksen person anbefales å tilføre maksimalt 10% av sin totale kalorimengde pr. dag fra sukker.

Du kan unngå hull i tennene ved godt tannstell, og forandringer i emaljen kan reverseres ved bruk av fluorprodukter. God tannpleie er det beste for tennene dine og pusser du tennene to ganger om dagen har du kommet langt på vei. Tanntråd er også et godt hjelpemiddel for å unngå tannråte.

Opplever du ising eller smerter i tennene bør du kontakte tannlegen din for å få hjelp.